Србија и Балкан

Ђукић Дејановић: Одлука о измени или повлачењу Правилника о оцењивању није катастрофа

Она је додала да ће о томе да ли ће Правилник бити повучен или евентуално измењен, разговарати са сваким ко је био укључен у припрему документа
Ђукић Дејановић: Одлука о измени или повлачењу Правилника о оцењивању није катастрофа© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је да ће министарство на чијем је челу још једном преиспитати Правилник о оцењивању.

Она је додала да измена тог Правилника или његово повлачење, уколико се процени да се њиме нарушава дигнитет наставника, нису никаква катастрофа.

Члан пет Правилника о оцењивању предвиђа да више од половине родитеља једног одељења може да поднесу пријаву против наставника, уколико сматрају да он не ради добро.

"Разговараћемо о томе да ли тај члан да се повуче или можда измени, а да ли ће то урадити ова Влада, или наредна, видећемо", изјавила је Ђукић Дејановић за "Вечерње новости".

Ђукић Дејановић је поновила став Министарства просвете да је циљ доношења Правилника био да се просветни радници заштите од самовоље родитеља који су и до сада имали законско право да се анонимно жале, па су често злоупотребљавали и анонимним пријавама затрпавали школе и Министарство.

"Идеја је била да искоренимо ситуације да се сваки незадовољни родитељ појединачно и анонимно жали и то смо решили тако да жалба може да се покрене ако је више од половине родитеља у једном одељењу незадовољно радом наставника. Цео процес одвија се у школи, јер јер аутономија школа веома важна", истакла је Ђукић Дејановић.

Она је додала да ће о томе да ли ће Правилник бити повучен или евентуално измењен, разговарати са свима са којима је разговарано током припреме документа, а то су четири репрезентативна синдиката и Друштво директора Србије, који нису имали примедби на садржај Правилника.

Председник Србије Александар Вучић је раније на својој Инстаграм страници поручио да још једном треба размислити о Правилнику и одлуци да родитељи оцењују наставнике, наводећи да не треба да размазимо децу и да нам родитељи воде школе.

"Знам да у Министарству просвете, када су спремали Закон о образовању, да су на томе радили стручни људи. Знам да када се доносе правилници о односу према наставнику, настави, на томе раде стручни људи, али као председник, замолио бих све да још једном размисле о одлуци да родитељи оцењују наставнике", указао је Вучић.

Председник Србије је додао да су потребни потпуно слободни наставници, јер они боље од свих знају како је потребно радити са децом.

"И не могу ни да замислим ситуацију у којој бих боље од било којег учитеља, наставника, професора знао како неко од моје деце учи и како се понаша на часу. И одакле бих имао право да оцењујем наставника на било који начин", навео је Вучић.

image