Србија и Балкан

Шта чека дечака који је унео нож у ОШ "Владислав Рибникар": Нови приручник на делу

У питању је трећи ниво насиља – и то психичког – јер није дошло до насртаја и напада, али јесте до узнемирења ђака, те је обавезно покретање васпитно-дисциплинског поступка, појаснила је правна саветница Николина Јанковић
Шта чека дечака који је унео нож у ОШ "Владислав Рибникар": Нови приручник на делу© Dan Kitwood/Getty Images

Како изгледа примена новог приручника о "поступању установа образовања и васпитања у кризним догађајима" сазнали смо већ другог дана од његовог ступања на снагу – немили инцидент пријављен је школ у којој се пре непуних годину дана догодило масовно убиство када је живот изгубило деветоро ђака и чувар.

Према новом правилнику, дечака (14) који је јуче у ОШ "Владислав Рибникар" донео нож чека покретање дисциплинског поступка, удаљење и могући премештај из школе.

Правна саветница Николина Јанковић из Синдиката образовања Србије за РТ Балкан каже да је у питању трећи ниво насиља – и то психичког – јер није дошло до насртаја и напада, али јесте до узнемирења ђака.

"У питању је тежа повреда одговорности ученика која према члану 83 Закона о основама система образовања и васпитања, става 8 и тачке 5 гласи 'уношење у школу или другу организацију оружја, пиротехничког средства или другог предмета које може да угрози или повреди друго лице'. Такође се према новом приручнику дефинише као дело 'застрашивање или претња, изнуђивање новца или ствари, за које такође постоји низ мера'", наводи она за наш портал.

У овом случају, како додаје, спроводи се интервенција директора, наставничког већа и тима за заштиту, уз обавезно укључивање родитеља, надлежних органа и организација – Центра за социјални рад, здравствене службе, јавног тужилаштва и других.

"На трећем нивоу насиља обавезно се покреће васпитно-дисциплински поступак. Тим за заштиту процењује да ли је неопходно да се за време трајања поступка дете удаљи из школе, најкраће пет радних дана а најдуже до окончања васпитно-дисциплинског поступка, што не може да буде дуже од 20 дана јер мора да се реагује хитно", објашњава она.

Премештај у другу школу, уз појачан васпитни рад с дететом

У случају да се установи тежа повреда одговорности ученика, школа не може да га искључи, с обзиром на то да је у питању основно образовање које је обавезно, али наставничко веће и директор могу да му дају укор и затраже премештај у другу установу, уз сагласност те друге школе, напомену у исписници и обавештавање родитеља.

"Такође, ту је и дисциплинска мера појачаног васпитног рада са дететом, да се процени да ли такав рад даје резултата и доводи ли до побољшања", закључује Јанковићева.

Ученик је наводно негирао да је нож његов, а в. д. директора школе Љубомир Пјевовић послао је поруку родитељима ученика у којој пише да је данашња ситуација "узнемирила све".

"У школи се догодила ситуација која нас је све узнемирила због проналаска предмета, од стране МУП-а, у ранцу једног ученика. Тим за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања поступа по прописаним процедурама, укључујући активацију хитних мера које организују надлежне институције – Министарство просвете, Институт за ментално здравље, Министарство унутрашњих послова, Центар за социјални рад, Друштво психолога Србије", написао је директор Пјевовић у поруци родитељима и додао да им је на располагању стручна подршка.

У поруци пише и да је, уколико је потребно, и ђацима и њиховим родитељима на располагању стручна подршка.

Министарка Ђукић Дејановић: Полиција води истрагу

Након сазнања о догађају у ОШ "Владислав Рибникар" у образовну установу је дошла министарка просвете Славица Ђукић Дејановић не би ли се уверила да су деца безбедна, те да школи пружи подршку у поступању.

Она је поручила да нема никакве опасности по ученике, да су сви безбедни и да су школски полицајац, ђаци који су приметили нож у ранцу једног ученика, као и директор, брзо реаговали.

"Савесно и брзо реаговање и сарадња ученика, запослених, директора и школског полицајаца су кључни за овакве ситуације. У циљу осигурања безбедности, управа школа је обавестила родитеље ученика и ученица о догађају и предузела мере за осигурање безбедности. Полиција води истрагу, а школа ће у оквиру својих надлежности спровести прописане мере у односу на све ученике школе које је ова ситуација додатно узнемирила и којима је потребна подршка да превазиђу осећај несигурности", рекла је министарка Ђукић Дејановић.

Нагласила је да су ситуација и реакције ученика и надлежних показали колико је важна превентива, едукација о заштити од насиља, али и јасноћа правила поступања у оваквим ситуацијама.

Додала је да се настава у поподневној смени уобичајено реализовала.

image