Србија и Балкан

Додик: Не бежим од састанка са Спајићем и Милатовићем, српски свет је феноменална идеја

Председник Републике Српске најавио је и отварање канцеларије Српске у Подгорици
Додик: Не бежим од састанка са Спајићем и Милатовићем, српски свет је феноменална идеја© FOTO TANJUG/ SRNA/TIHOMIR BURZANOVIĆ/bs

Српски свет је феноменална идеја и нико не би требало да има ништа против ње, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик током посете Подгорици.

"Српски свет подразумева да људи који припадају српском народу слободно промовишу своја уставна права у дотичној земљи, да могу да се политички окупљају, изражавају, да организују своје културне институције, да могу да праве своје школе и вртиће, да имају свој образовни систем као и свуда у свету, и у Немачкој и у Канади, да верују нашој Српској православној цркви, да поштују своју крсну славу", рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка са председником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем.

Српски идентитет, како он наводи није усмерен ни против кога другог, "ни против Црногораца, ни против Хрвата, ни Ескима, Кинеза".

Додик је истакао и да је добро да је српска структура заступљена у власти Црне Горе и да може допринети јачању те земље, па најавио да ће се радити на отварању канцеларије Српске у Подгорици.

"Долазим овде да понудим Црној Гори могућност да успостави специјалне везе са Републиком Српском и верујем да ће на то бити позитивно одговорено, јер нема разлога да не буде", рекао је Додик за подгоричку Српску РТВ.

Он је додао и да је време да се српска заједница у Црној Гори, годинама деградирана и девастирана слободно изрази у политичком и сваком другом смислу.

"Ово није никакво мешање у унутрашње односе у Црној Гори, нисам ја (специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел) Ескобар који овде долази и удара шаком о сто и покушава неке да натера да нешто раде. Овде сам да подржим све добре људе Црне Горе, да подржим Црну Гору у њеном настојању да напредује на путу ка ЕУ, у настојању да направимо што је ближе братске односе у обостраном интересу", истакао је Додик.

Председник Републике Српске поручио је и да не бежи од тога да се састане са председником и премијером Црне Горе, Јаковом Милатовићем и Милојком Спајићем.

"Вијести" су, наиме, јутрос објавиле да председник Црне Горе  и премијер те државе немају званичне информације о Додиковој посети Црној Гори, нити су званично замољени да се састану са њим.

"Ако дође до обостраног интереса, ја не бежим од тога", рекао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре са Андријом Мандићем, председником Скупштине Црне Горе.

Он је указао на покушаје да се БиХ да на важности, а да Српску треба заобићи, што се гледало од власти Мила Ђукановића, те нагласио да Сарајево не гради пут према Шћепан Пољу већ Српска.

"Сарајево није надлежно за Билећко језеро, нити за Бук Бијелу, нити за много шта друго. Ако хоћете да практично решавате проблеме, то морате са нама", истакао је Додик.

image