Србија и Балкан

БиХ упутила ноту ЦГ: Током Додикове посете нису била истакнута државна обележја

Руководству БиХ су засметале и Мандићеве "срамотне изјаве", чиме је први човек Скупштине Црне Горе исказао директно непоштовање државе БиХ и њених институција
БиХ упутила ноту ЦГ: Током Додикове посете нису била истакнута државна обележја© FOTO TANJUG/ Mediabiro/ bg..

Министарство спољних послова у Савету министара БиХ упутило је протестну ноту Министарству спољних послова Црне Горе јер приликом посете лидера Републике Српске Милорада Додика председнику црногорског парламента Андрија Мандић у службеним просторијама нису била истакнута обележја БиХ.

Како преноси сарајевски портал "Кликс", ни у кабинету, где је Мандић прво угостио Додика, а потом ни у просторијама где је одржана конференција за медије није било истакнуте заставе државе БиХ већ само Црне Горе и Републике Српске, која је административна јединица БиХ.

Међутим, руководству БиХ су засметале и "срамотне изјаве" на конференцији за медије, као нпр. Мандићеве речи да су "Република Српска и Федерација БиХ створиле Босну и Херцеговину", што би, кажу, могло да наруши суседске односе БиХ и Црне Горе, али и Додикове изјаве о специјалним везама Републике Српске и Црне Горе и "српском свету".

На тај начин је први човек Скупштине Црне Горе исказао директно непоштовање државе БиХ и њених институција покушавајући да тако изједначи ентитет Републике Српске с државом.

Према сазнањима портала, из ресора спољних послова Савета министара навели су да БиХ уважава и поштује државна обележја Црне Горе, као и осталих међународно признатих држава и да очекује да и представници БиХ у Црној Гори имају исти третман.

Такође, истакнуто је да ово није први пут да председник Скупштине Црне Горе игнорише заставу БиХ при састанцима с функционерима који долазе из БиХ – исти случај је био и током недавне посете председника НСРС Ненада Стевандића Подгорици.

image