Србија и Балкан

Мандић сигуран: Иницијатива ДПС-а за смену председника Скупштине ЦГ нема већину

ПЕС, Демократе и СНП поручили да неће гласати за смену председника Скупштине, док су Бошњачка странка и Хрватска грађанска иницијатива најавиле подршку смени Мандића
Мандић сигуран: Иницијатива ДПС-а за смену председника Скупштине ЦГ нема већину© TANJUG/ Mediabiro/

Иницијатива Демократске партије социјалиста (ДПС) за разрешење шефа Скупштине Андрије Мандића, за сада нема потребну већину, пишу подгоричке "Вијести".

Да би иницијатива коју су јуче доставили посланичким клубовима ушла у скупштинску процедуру, потребно је 10 потписа посланика, а ако се предлог нађе на дневном реду и ако се о њему буде гласало, за Мандићеву смену потребна је подршка већине од укупног броја присутних посланика (41).

Те већине сада нема јер су јуче из владајућих Покрета Европа сад (ПЕС) и Социјалистичке народне партије (СНП) "Вијестима" саопштили да неће гласати за предлог најјаче опозиционе странке, а Демократе су иницијативу ДПС-а назвале "недоследном".

С друге стране, за Мандићеву смену, гласали би Бошњачка странка (БС) и Хрватска грађанска иницијатива (ХГИ).

Партија Ервина Ибрахимовића најављује тај потез док траје прича о реконструкцији Владе и док Мандићева коалиција понавља да је БС добродошао у власт.

Председништво ДПС-а прексиноћ је одлучило да та партија покрене иницијативу за разрешење Мандића, а документ су јуче упутили свим посланичким клубовима, осим коалицији "За будућност Црне Горе" (ЗБЦГ), чији је део Мандићева Нова српска демократија (НСД).

У иницијативи су навели неколико разлога зашто је Мандић недостојан за функцију коју обавља.

"Иако је позиван, ниједном није приложио доказе да је у легалном поседу црногорског држављанства. Свако ко је постао власник након 3. јуна 2006. године мора се одрећи држављанства друге државе. Низ је доказа да је у нелегалном поседу, а нема реакције МУП-а", рекао је шеф посланичког клуба ДПС-а Андрија Николић и позвао МУП да поступи у складу са обавезом.

Додао је да је Мандић "неозбиљним односом" значајно допринео компромитацији државе коју представља и онда кад је у Београду гостовао у изборном штабу својих партнера јер се тако ставља на страну једног дела грађана

Николић је навео и да је Мандић "увео заставу друге државе у Скупштину", чиме је компромитовао све грађане Црне Горе.

"Коначно, неуставна честитка поводом Дана Републике Српске и посета негатора геноцида у Сребреници (Милорада) Додика представља сврставање на страну оних политика које имају циљ рушење БиХ", додаје Николић.

И Ђукановић се сликао са Додиком

Посланички клуб Покрета Европа сад (ПЕС) одбацио је иницијативу ДПС-а да се Андрија Мандић разреши дужности председника скупштине. Они су истакли да "не могу да примене једнак аршин", достављајући ДПС-у заједничку фотографију бившег председника Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића и председника Републике Српске Милорада Додика.

"Из објективних немогућности да применимо једнаки аршин при разматрању ваше иницијативе, а све у складу с документом у прилогу, овим путем вас обавештавамо да не подржавамо ваш предлог да се Мандић разреши дужности председника Скупштине", пише у одговору који је шеф клуба посланика ПЕС-а Василије Чарапић упутио посланичком клубу ДПС-а, а документ који помиње је фотографија Ћукановића са Додиком.

Председник клуба посланика Демократа Борис Богдановић, је изјавио да ће се они држати искључиво закљученог споразума са ПЕС-ом, са којим имају "најближу програмску сарадњу".

Он је истакао да иницијатива ДПС-а није политички конзистентна.

"Наиме, није могуће занемарити да је не тако давно, прецизније речено, само пре нешто више од годину, а не 10 или 30 година уназад, тадашњи председник ДПС-а, уједно и председник Црне Горе, упутио срдачне честитке г. Додику поводом његовог поновног ступања на дужност председника РС, и то у тренуцима када је опозиција оспоравала резултате избора. Исти тај г. Додик налазио се, као и данас, у идентичном политичком и међународном контексту, укључујући и позиционирање на међународним 'црним листама'", нагласио је Богдановић.

Он је навео да би иницијатива која је предмет разматрања била сматрана доследном, да су тадашњи посланици учинили корак према разрешењу Ђукановића.

"Међутим, такав потез није био предузет. Напротив, Ђукановић је уживао широку подршку од подносилаца иницијативе током председничких избора, који су уследили након цитиране честитке", истакао је Богдановић.

СНП је поручио да неће подржати иницијативу, јер сматрају да долазак Додика у Црну Гору не представља никакав проблем, нити претњу грађанима.

"Досад су у Црну Гору били добродошли сви осим представника српског народа, али ДПС ће морати да се навикне на чињеницу да ће се овакви сусрети и убудуће догађати", поручује та партија, додајући да су Црној Гори потребни стабилност, економски опоравак, као и добри односи са свим земљама и народима у региону", рекли су из СНП за "Вијести".

Посланик Албанског форума (АФ) Никола Цамај, казао да ће, с обзиром на то да иницијатива долази од опозиционих странака, АФ усагласити с већином која је потписала коалициони споразум.

Посланик Уједињене Црне Горе Владимир Добричанин, саопштио је да УЦГ неће подржати иницијативу ДПС-а, јер је она "злонамерна и бесмислена".

"Разлози затражене смене су цинични и поново позивају на сукобе и поделе међу грађанима Црне Горе", рекао је Добричанин "Вијестима".

Портпарол НСД-а Мирко Миличић, саопштио је да ће ДПС иницијативом "заправо судити себи, јер ће демонстрирати колику немоћ и недостатак било каквог капацитета за договор има".

"НСД их топло позива да на иницијативи истрају и себе политички оголе до краја, јер једино што за нашу странку и нашег председника може произаћи из дате иницијативе јесте раст подршке грађана који ових дана јасно говоре да им је доста приче о прошлости", поручује Миличић.

Он је казао да ДПС иницијативом врши опструкцију, желећи да у други план баци "јасно запажене резултате које је постигла Скупштина на челу са Мандићем и да динамику европских интеграција врати на темпо који је постојао за време њихове апсолутне власти, а који би се најбоље окарактерисао као 'пуно приче, али нигде резултата'".

Подршку ДПС-овој иницијативи најавила је БС, из које су рекли да ће гласати за смену Мандића.

"Нисмо детаљно упознати с текстом иницијативе коју покреће ДПС, али ћемо подржати наведени предлог. Наиме, ми смо опозициона партија, нисмо гласали за избор Мандића, тако да што се БС-а тиче, овде је ситуација потпуно јасна", речено је "Вијестима".

Посланик ХГИ-ја Адријан Вуксановић је рекао да ће подржати иницијативу, наводећи да ће образложење таквог става изнети на пленарном заседању.

image