Србија и Балкан

Вучић: Ништа нисам потписао са Зеленским, поносан сам на самосталну позицију Србије

Председник Србије и данас је боравио у Тирани где је након учешћа на самиту одговарао на питања новинара
Вучић: Ништа нисам потписао са Зеленским, поносан сам на самосталну позицију СрбијеGetty © Olsi Shehu/Anadolu

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да никакав споразум о муницији и оружју није потписао са украјинским председником Владимиром Зеленским са којим се јуче састао у Тирани.

"Ми поштујемо територијални интегритет Украјине и они поштују територијални интегритет Србије и ми смо им захвални на томе", рекао је Вучић новинарима у Тирани.

Како је рекао Србија није у хибридној позицији са Русијом, већ је у питању веома јасна позиција слободне земље, храбра позиција која није лака, уникатна је у целој Европи и Србија је поносна на њу.

"То је веома рационална и прагматична одлука Србије, не знам да ли ће моћи да траје заувек, јер не знамо са коликим нивоом притиска ћемо се суочити, али за сада се одупиремо свим врстама притиска и чувамо своје националне интересе", рекао је Вучић.

Додао је да је разговарао са Зеленским о ситуацији на фронту, те да зна свако село у неколико региона у Украјини. Како је рекао, разговарао је са Зеленским и то је био дуг и коректан разговор.

"Мислим да они имају веома фер однос према Србији", рекао је Вучић.

Вучић је казао да мора прво да послуша данашњи говор руског председника Владимира Путина како би га коментарисао.

"Добио сам неколико порука, али бих волео да видим све што је председник Путин говорио да бих могао да коментаришем. Сувише сам озбиљан човек да бих могао да извлачим ствари из контекста и на тај начин да реагујем", проучио је Вучић.

Како је рекао, видео је да је Москва потврдила увођење "циркона" у своју војску, као и да је "Сармат" ускоро готов.

"То је велико ојачање за руску војску уколико је то тачно. Нигде ништа нуклеарно нисам чуо", рекао је Вучић одговарајући на питање страних новинара да прокоментарише наводну "Путинову претњу нуклеарним ратом".

Говорећи о декларацији ЕУ којим би се Путин сматрао одговорним за смрт Алексеја Наваљног, Вучић је рекао да о томе не зна ништа.

Он је поручио да је поносан на слободарску и самосталну политику Србије.

"До сада се нисмо усклађивали, изненадило би ме да је другачије. Иако мислите да је то велика трагедија и разлог да нас нападнете, ја то не мислим. Мислим да је веома важно да Србија пажљиво рачуна и води политику своју, самосталну, независну и да процењује од случаја до случаја.

Вучић је поновио да је Тајван Кина и поручио да Србија не може да сруши систем Уједињених нација.

"Шта је проблем и шта је нетачно? Је л' то тако у УН, хоћете да срушимо систем УН. Хоћете сутрадан да ми кажете да не смем да говорим ни о Косову и Метохији и резолуцијама УН. Коме сам то нанео штету. Има ли нека друга политика, чија је то политика другачија - руска, америчка, ко то мисли да Тајван није Кина. Лупетају", рекао је Вучић.

Београд спреман да разговара о сваком питању с Приштином

Вучић је рекао да је Београд спреман да разговара са Приштином о сваком питању, укључујући и оно везано за одлуку о укидању коришћења динара на КиМ, а коју су, како је нагласио, осудили сви представници међународне заједнице.

"Могли сте да чујете да су сви међународни представници, укључујући и људе из САД и ЕУ, били против једностраног потеза режима у Приштини да укину употребу динара на КиМ", рекао је Вучић у Тирани одговарајући на питање албанског новинара да ли Београд планира да уложи напор и упусти се и са Приштином разговара о питању употребе динара на КиМ.

Председник је додао да представници међународне заједнице нису разумели зашто Приштина то ради.

"Надамо се да ће се убудуће понашати разумније. А што се нас тиче, ми смо увек спремни да разговарамо о свему, о сваком питању. И послали смо нашу делегацију са нашим главним преговарачем (директор канцеларије за КиМ Петар Петковић) у Брисел да разговара о томе", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да се на састанак у Бриселу није појавио главни преговарач Приштине, заменик премијера привремених приштинских институција Бесник Бисљими.

"Надамо се да ћемо наћи начина да то решимо. У супротном, то ће правити огромне проблеме за Србе који живе у Косову и Метохији", рекао је Вучић.

image