Србија и Балкан

Дачић у Анталији: Тражимо да поштујете територијални интегритет Србије (ВИДЕО)

На панелу су говорили и министри спољних послова Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, као и специјални изасланик Велике Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас, на панелу под називом "Изазови и прилике на Западном Балкану", на Анталијском дипломатском форуму, да ће све земље Западног Балкана имати подршку Србије у интеграцијама ка Европској унији, али да од њих очекује да поштују наш територијални интегритет.

Циљ панела био је да се преиспита перспектива Европске уније, али и да се разговара о томе шта свака држава Западног Балкана треба да уради како би у што краћем року постала пуноправна чланица ЕУ.

"Многи ће рећи да је Балкан добио име по Бугарској планини, али можда ће и то да је име састављено од две турске речи које значе "мед" и "крв". Остаје само питање чега ће бити више на нашем простору. Ја мислим да је крви било довољно и да мало више буде меда. Јесте идеја ЕУ неки смирујући фактор и потенцијални фактор за државе Западног Балкана. Та нека заједничка идеја која би могла да допринесе стварању заједничких интереса", рекао је Дачић.

Говорећи о регионалним иницијативама, Дачић је подсетио да је Србија покренула иницијативу Отворени Балкан и додао да сматра да су такве иницијативе важне у конструктивне, али да их не треба политизовати.

"Проблем код иницијатива јесте - да ли су оне замена за ЕУ или само инструмент", навео је Дачић.

Навео је да ће Србија подржавати сваку земљу Западног Балкана ка њеном уласку у ЕУ, али да оне морају поштовати наш територијални интегритет.

"Ја само тражим од вас да поштујете наш територијални интегритет и да не треба да дозволимо ничији империјални утицај. Ја сам 2013. године потписао Бриселски споразум, за мене је ЕУ тада и сада неспособна да спроведе што смо потписали, а то је Заједница српских општина. Требало је 90-тих година више преговарати о будућности Југославије, да се Југославије распадне у миру. Ја вас подржавам у свему и увек ћете имати подршку за интеграције ЕУ, само да водите рачуна како се опходите према Србији у смислу нашег територијалног интегритета", навео је Дачић.

Министар спољних послова Србије у Анталији се састао са шефом дипломатије Габона Режи Онанга Ндиајем коме је захвалио на подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије. И у разговору са краљем Есватинија Мсватијем ИИИ, Дачић је изразио захвалност на принципијалној позицији те земље о непризнавању "Косова".

У срдачном разговору Дачића и краља Есватинија, констатовано је да су односи две земље пријатељски и потврђена је спремност за њихово даље јачање, посебно у областима науке и информационих технологија.

Постигнута је сагласност око неопходности унапређења политичког дијалога, кроз размену посета на високом и највишем нивоу.

"Изражена је захвалност краљу Мсватију Трећем на принципијелној позицији Краљевине Есватини о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова", саопштило је Министарство спољних послова Србије.

У разговору са министром спољних послова Габона, шеф српске дипломатије је поручио да је Србија опредељена за даље унапређење односа са Габоном.

"На састанку са шефом дипломатије Габона Режи Онанга Ндиајем истакао сам да остајемо чврсто опредељени за даље унапређење и продубљивање свеукупне сарадње са Габоном, поносни на традиционално пријатељство наших земаља", навео је Дачић на Инстаграму.

Поред Дачића, на панелу су говори и министри спољних послова Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, као и специјални изасланик Велике Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич.

image
VV inauguration
banner