Србија и Балкан

Тродневна епопеја Јашарију: Терориста као "несаломиви дух који је изнедрио рат против Милошевића"

После истека рока Јашарију да се преда, из саме куће претворене у тврђаву, из дворишта, кренула је жестока паљба на безбедносне снаге Србије при чему је коришћено и тешко наоружање, минобацачи, митраљези, ручни бацачи граната, снајпери
Тродневна епопеја Јашарију: Терориста као "несаломиви дух који је изнедрио рат против Милошевића"Getty © Erkin Keci

На "Косову" је јуче започела тродневна епопеја Адему Јашарију, посвећена, како Албанци кажу, "оцу нације", "легендарном команданту" и "оснивачу УЧК". На 26 годишњицу ликвидације овог, за Србију и Србе доказаног терористе, председница тзв. Косова Вјоса Османи изјавила је синоћ у Приштини да је "март месец урезан у анале борбе албанског народа за слободу, месец када је несаломиви дух Адема Јашарија и ОВК изнедрио рат против геноцидног режима Милошевића".

На свечаној седници Скупштине Косова, премијер Аљбин Курти додао је да за њега "Адем Јашари има највећи удео у историји нације" као и да "Јашари има велику причу која је највећа прича коју човек може да има у историји своје земље".

Од 5. до 7. марта 1998. године у селу Преказ у Дреници, језгру дреничких терориста, трајала је операција српских безбедносних снага у којој је ликвидиран Јашари а сем њега и више чланова његове породице као и групе коју је предводио, која је из Адемове куће пружила оружани отпор безбедносним снагама Републике Србије. 

Непосредно пре почетка операције, у зору 5. марта група албанских терориста из Дренице коју је у то време предводио Јашари напала је у селу Лауша код Србице патролу МУП-а Србије, двојица полицајаца су рањени па су полицијске снаге кренуле у потеру за терористима који су се повлачили ка селима Горњи и Доњи Преказ. Само пар дана раније, крајем фебруара, група терориста напала је и у Дреници убила четоворицу полицајаца а двојицу ранила. Истог дана, 5. марта ујутру, у селу Доњи Преказ нападнута је још једна полицијска патрола, снаге МУП-а Србије наставиле су потеру за припадницима УЧК који су се повукли у Јашаријеву махалу у самом селу.

Према званичној, полицијској верзији догађаја, око махале и саме куће Јашарија, троспратнице јаке градње претворене у утврђење, направљен је обруч, а око самог села и тог подручја још један шири прстен. Јашарију је упућен позив да се преда, остављен му је и рок од два сата да то учини, што је он одбио. У међувремену, према овој верзији догађаја, неколико десетина цивила међу којима је било жена, деце, стараца, изашло је из махале, док је у самој кући остало 50-так лица.

После истека рока од два сата, из саме куће претворене у ојачани, добро утврђени бункер, из дворишта, кренула је жестока паљба на безбедносне снаге при чему је коришћено и тешко наоружање, минобацачи, митраљези, ручни бацачи граната, снајпери... Убрзо су двојица полицајаца из обруча убијени, још тројица су рањени. 

Неки од  учесника, сведока, касније су причали да су неке од мноштва жена које су остале у кући повремено излазиле из подрума у двориште или се пеле на спрат, пуцале на полицајце из аутоматског оружја, разносиле муницију опкољеним терористима.

Према тврдњи генерала у пензији Братислава Дикића,  Јашари је за време дводневног отпора, лично убио нећака због "кукавичлука" док је овај, наводно, покушавао да се преда српским снагама.

По још једној верзији догађаја, током сукоба, у једном тренутку жене и деца коришћени су од стране Јашарија као живи штит како би се добило на времену док опкољеним у кући не стигне појачање. Јашари је како наводе неки извори очекивао да ће му читаво албанско становништво Дренице пристићи у помоћ.

Како Јашаријев бункер није могао бити разбијен чак ни употребом тежег оружја јачег калибра, употребљена је и већа количина сузавца која је убацивана у двориште и кућу... После више од 27 сати борби, Јашари, његова група, чланови породица који нису напустили кућу ликвидирани су... По албанским изворима укупно 56 особа. Остале куће у селу биле су нетакнуте. У селу су нађена и три бункера, два са медицинском опремом, један као командно место пун оружја, муниције, експлозива.

Полицијска акција у Доњем Преказу у западним медијима убрзо је представљена као "масакр над недужним албанским цивилима". Четири дана касније, 9. марта, Контакт група у Лондону затражила је од председника СРЈ Слободана Милошевића да хитно реши косовско питање а дат је и рок од 10 дана за повлачење специјалне полиције из покрајине као и обустављање акција против "албанских цивила".

Са своје стране, Влада Србије "изразила је жаљење за жртве албанске терористичке окрутности и немилосрдности", при чему "полиција није могла да зна да су тамо били присутни цивили", нагласивши да су "ОВК терористи криви што нису цивилима дозволили да напусте место сукоба".

Пензионисани генерал српске полиције Горан Радосављевић Гури пре неколико година у изјави за Би-Би-Си на српском рекао је да је акција у Преказу "изведена у принципу по свим правилима".

"Сви знамо ко је био Адем Јашари, да је био терориста, криминалац, убица, лопов, који  је правио проблеме и Србима и Албанцима. Знам да су, кад је завршена та акција, многи Албанци у махалама Геца и Горње Преказе славили, јер он је улазио у њихове куће, силовао им жене и ћерке, то је био криминалац пар екселанс", рекао је Радосављевић.

Врло брзо, албанска пропаганда створила је од Јашарија националног хероја ништа мањег од Скендербега. Јашарију је подигнут велики споменик у Приштини, сем тога и у Тирани у Скопљу, пре неколико дана и у Јужној Митровици. Аеродрому Слатина код Приштине дато је име Јашарија.

За Албанце национални херој, за Србе на Косову и Метохији, без дилеме – терориста руку крвавих до лаката.

Ко је био Адем Јашари 

Рођен 1955. године у Дреници,  завршио средњу техничку школу, отац Шабан био је први учитељ у том делу Косова после Другог светског рата.

Доступни подаци говоре да је Адем Јашари после 1990. године више пута био у Албанији где је похађао војно-диверзантеске курсеве, а затим започео формирање оружаних формација на Косову које ће брзо прерасти у терористичку организацију под именом Ослободилачка војска Косова. Наводи се да је у Албанији био са браћом Хамезом и Муратом, и браћом Кадаре, да је стекао чин мајора. Остало је забележено да је тадашња СДБ Србије покушала да га ухапси крајем децембра 1991. године али је група коју је предводио Јашари успела да побегне.

Наредних година Јашаријева група постаје носилац терористичких дејстава на КиМ због чега је Јашари осуђен у одсуству у Окружном суду у Приштини на 20 година робије. На списку осуђених јула 1997. године нашли су се и Иљаз Кодра, Сахит Јашари, Фадиљ Кодра, Јакуп Нура, Зенан Кодра и Реџеп Сељими, а на 10 година затвора је осуђен и Хашим Тачи.

Крајем априла 1996. године, Јашаријева група извела је неколико синхорнизованих напада у Пећи, Штимљу, Дечанима, на путу Рожаје – Приштина код Косовске Митровице када је убијено пет и рањено још пет особа. У селу Лудовићи близу Србице, 25. новембра 1997.  група терориста под командом Јашарија у заседи je дочекала полицијски конвој који се кретао према селу Воћњак.

Још један сукоб са полицијом десио се почетком 1998. године, 22. и 23. јануара када је на путу Србица - Дреница дошло до пушкарања групе терориста и полиције. Група коју је предводио Јашари побегла је тада у село Доње Преказе, убрзо је стигла и полиција, позвали су Јашарија и саборце да се предају али су терористи у општој пуцњави која је настала, нападу на полицију из скоро свих кућа у селу, успели да се извуку. После тог сукоба, јављено је да је Јашари рањен.

По оцени Небојше Човића, некадашњег шефа Координационог тела за КиМ, Јашари је био "сеоски кабадахија" кога Запад покушава да представи као интелектуалца  и који је 1991. године пребегао у Албанију где су га обучавали пензионисани НАТО генерали.

"Све до ликвидације Јашарија, његова група је била на листи терористичких организација у САД, али је након тог догађаја скинута са листе", изјавио је Човић пре неколико година агенцији Танјуг.

По мишљењу Вељка Одаловића који је од 1997. до 2001. године био начелник Косовског округа Јашари је био "друмски разбојник који је око Србице заустављао и пљачкао своје неистомишљенике, и Србе и Албанце и чија је банда починила на десетине убистава".

''Јашари је ликвидиран у кући коју је претворио у тврђаву у којој је био штаб ОВK, а није дозволио цивилима да изађу из куће што говори о његовом фанатизму, али и о томе да је можда веровао да ће га неко спасити или да ће се неко од западних моћника умешати у ту акцију'', рекао је Одаловић пре пар година за агенцију Танјуг и додао да је у тој акцији ликвидирано 38 терориста, а погинуло је 28 цивила.

image
VV inauguration
banner