Србија и Балкан

Просветари на КиМ безуспешно чекали да подигну плате: Све теже да се измире рачуни, купе намирнице

Целокупни износ плата не могу да подигну од када је ЦБК донела одлуку о забрани динара, а на шалтерима се исплаћује ограничена сума новца
Просветари на КиМ безуспешно чекали да подигну плате: Све теже да се измире рачуни, купе намирнице© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

На десетине запослених просветних радника из средњих и основних школа у Лепосавићу јутрос је испред филијале Поштанске штедионице у намери да подигну своје плате које су им уплаћене из буџета Владе Србије.

Они су за "Косово онлајн" поручили да су разочарани и у безизлазној ситуацији.

На банкоматима пара нема, а на шалтерима могу да подигну до 5.000 динара, и то док залихе буду трајале. Целокупни износ плата не могу да подигну од када је ЦБК донела одлуку о забрани динара.

Иван Обрадовић, професор Средње школе "Никола Тесла", каже да су забринути за опстанак на овим просторима.

"Окупили смо се овде испред Поштанске штедионице да изразимо наше незадовољство због одлуке о забрани српског динара. Уместо да данас овде снимамо емисије о нашим ђацима и о њиховим успесима, ми смо опет овде забринути за наш опстанак", рекао је Обрадовић.

Он је поручио да српски народ треба да остане јединствен у овим тешким тренуцима, као и да "дамо подршку Српској листи, посебно у Косовској Митровици, да од нас просветних радника имају подршку да са свим релевантним чиниоцима разговарају на тему опстанка српског динара".

Он је апеловао на грађане који живе ван територије Космета, како је рекао, да помогну старијима и покажу места где могу подићи своје зарађене плате.

"Упутио бих извињење људима у Рашки и Новом Пазару и свим другим деловима Србије и замолио бих да нашим бакама и декама, али и нашим родитељима, покажу где су поштанске штедионице, апотеке и банке, јер ми овде заиста имамо сијасет проблема који нас окружују. Такође бих затражио од њих јединство и да знају у којим проблемима се налази наш народ", истакао је Обрадовић.

Он је релевантним чиниоцима из европске заједнице поручио да српски народ није стадо оваца, како је рекао.

"Двадесет и више година смо угњетавани и савијани и надам се да ћемо се у овим најтежим тренуцима по српски народ на КиМ уздићи, да ћемо наћи начин да и њима кажемо да је можда време да са речи пређу на дела и да их још једном замолимо, јер се овом тиранству ногом за врат мора стати, слава Богу", напоменуо је Обрадовић.

Забрану динара Бојан Милосављевић наставник Основне школе "Лепосавић" види, како је рекао, као још један вид притиска на српски народ.

"Хтео бих да изразим незадовољство јер већ два месеца ми не можемо да подигнемо своје личне зараде. Где то на свету има да просветни радници који образују и изводе на пут многе генерације, зар треба да моле за своје зараде. То је још један вид притиска на нас овде. Где је та међународна заједница, да ли види шта се овде дешава. Захтевамо да нам се омогући нормалан живот на овим просторима", казао је Милосављевић.

Ништа боља ситуација ни у Северној Митровици

Просветни радници, њих око 300, чекали су данас у реду испред банке Поштанска штедионица у Северној Митровици како би подигли плате које су им у среду уплаћене на рачуне, али због одлуке тзв. ЦБК да укине динарски промет са централном Србијом, динара ни данас није било.

Професор Александар Јанићијевић изјавио је да он и његове колеге не желе да своје време троше на чекању у редовима, већ на васпитавање деце.

"Не желимо да трошимо своје време чекајући у редовима за зарађени новац, већ желимо да своју енергију и време трошимо на васпитање генерација , као што смо то радили, ја лично, више од 30 година", рекао је Јанићијевић.

Просветни радник, Снежана Вулићевић је изјавила да је ово друга плата коју не могу да подигну у Косовској Митровици, због несхватљиве одлуке приштинских власти и додала да се читава ситуација одражава на свакодневни живот.

"Ови редови су данас наша свакодневница, просто нисмо у могућности када дођемо на ред подигнемо целокупни износ зарађене плате. Све се ово одразило на свакодневни живот, све је теже да се измире рачуни, да се купе намирнице, а понестаје и средстава за хигијену у школама", рекла је Вулићевић

Катарина Петронијевић је поручила представницима међународне заједнице да погледају и послушају овај, како је рекла, напаћени народ коме је у овој ситуацији помоћ најпотребнија.

"Само ја радим у породици, питам се како да издржавам целу породицу, како отићи по тај зарађени новац. Ми морамо да прелазимо прелаз да би отишли у нама најближу Рашку да подигнемо новац, јако је тешко и на прелазу се чека", рекла је она.

У банци Поштанска штедионица из залиха се исплаћује ограничена сума од 10.000 динара.

Такозвана ЦБК донела је уредбу којом се од 1. фебруара забрањује употреба динара на КиМ, а власти у Приштини су претходно у два наврата, без икаквог образложења, забраниле транспорт динара до трезора који се налази у Лепосавићу.

image