Србија и Балкан

Живети без динара: Како се Срби на КиМ сналазе да дођу до својих плата, пензија, социјале? (ВИДЕО)

Дилема је чекање сатима за 5.000 динара у реду у Митровици, или путовање до Рашке, Врања или Куршумлије на шта оде цео дан

Било је тешко, а сад је још теже. Мало ко  овде размишља о некаквој нормализацији живота, о томе да ће бити боље, да ћемо једном почети да живимо као људи. Већина нас само чека шта ће Курти још смислити да нам отежа живот, да га учини неподношљивим, прича јутрос саговорник РТ Балкан, Србин из Северне Митровице, пензионер, коментаришући како се сналази у новим околностима, од када је забрањена употреба динара на КиМ.

Каже, увелико се спрема да сутра иде у Рашку по последњу уплаћену пензију коју још није подигао.

"Не могу да чекам овде у реду, много је то за мене, морам рано на аутобус, до банке у Рашки. Више од сат вожње, уз то вероватно ред и гужва на Јарињу на прелазу, онда ред и гужва испред банке у Рашки. Они који су били кажу ми да се, у било које доба дана, и тамо чека, како кога западне. Морам после и до продавнице, да се шта намирим, овде је све скупо и прескупо, онда поново на аутобус, па поново редови и гужве на Јарињу, па могуће је претрес торби, па онда до Митровице. Ако кући стигнем до мрака – добро је. А ваља ми од оно мало пензијице платити карту, ваља нешто појести у Рашки", објашњава јутрос наш саговорник.

У самој Северној Митровици испред шалтера Поштанске штедионице гужве се не смањују, од раног јутра до поподне, до када ова експозитура ради. У просеку, чека се од два и по до три сата, а како који дан, они који имају стрпљења и који физички могу да издрже да чекају, кад дођу на ред могу подићи или пет, или 10.000 динара. Ка пар шалтера овде су усмерени радници који раде у српском систему, пензионери, студенти, они који примају социјалу... Хиљаде и хиљаде људи.

Већ скоро месец и по дана, од уредбе такозване Централне банке Косова којом је употреба динара на КиМ практично забрањена, главно питање овде јесте - како живети и преживети без динара?

Срби из енклава на југу покрајине, они који раде у српском систему, или примају пензије или социјалну помоћ из фондова у Србији не могу да подигну примања у својим срединама јер, динара у поштама на југу које раде у систему Србије нема. Ти људи могу или до Северне Митровице или Зубиног Потока па онда сатима да чекају испред Поштанске штедионице, или у централну Србију, до Врања, Куршумлије.

"Кад неко од рођака, познаника, крене у Србију, дам му картицу да ми плату подигне на аутомату. Тако овде раде многи. Друга варијанта јесте да уместо динара на аутомату овде подигнемо евре, али, курс је тада 123 динара за евро, па је губитак на 400 или 500 евра две – три хиљаде динара", каже наш саговорник из Грачанице.

Најгоре је старим и болесним, непокретним, онима којима су поштари доносили пензије, а сада не могу да оду ни до Северне Митровице, нити до централне Србије. Дани и недеље пролазе, решења нема ни на видику.

"Људи се сналазе како знају и умеју, позајмљују, у противном прети опасност да остану без новца за хлеб, за лекове. И сам сам често на ивици панике. Људи из Лепосавића оду до Рашке, тридесетак километара, проблем су гужве на Јарињу, из Зубиног Потока оду до поште у Рибарићима, или до Новог Пазара, али и њих чекају редови на прелазу на Брњаку. Из енклава иду углавном до Врања, састави се по троје четворо, поделе трошак за гориво, оду колима до централне Србије, мука жива је све то", понављају и јутрос наши саговорници из Северне Митровице. 

"Страшно је кад у реду у Митровици испред Поштанске штедионице видите људе који једва стоје на ногама, жене са децом, просто, нема ко кога да пропусти јер су сви у истом стању, у истој невољи. И тако стоје и чекају сатима", прича један од саговорника.

Најава из ЦБ у Приштини да ће Србима на КиМ који имају примања из Србије бити поједностављено отварање рачуна као и преосталих девет мера које је најавио потпредседник косовске владе Бесник Бисљими, Србима овде за сада не значе ништа.

Део Срба и јужно и северно од Ибра од понедељка прима СМС поруке Централне банке Косова са позивом, како се наводи, "да отворе банковни рачун у еврима без накнаде", и уз напомену да се "замена и штедња могу вршити у било којој валути".

И СМС поруке и најављене друге мере такозване ЦБК уместо решења, отвориле су, међутим, читав низ других питања. Неки од наших саговорника тврде да су још почетком фебруара покушали да отворе рачуне у косовским банкама, али да тамо нису прихваћени њихови уговори о раду у систему Републике Србије.

Питање које се отвара пред Србима на северу КиМ јесте и начин на који ће Србија уплаћивати новац људима на Косову, да ли преко ЦБК, како ће се тај новац даље дистрибуирати, како ће бити избегнуте високе провизије..

Иначе, до забране тзв. ЦБК, годинама уназад, Народна банка Србије слала је динаре у трезор у Лепосавићу одакле су даље дистрибуирани широм Косова и Метохије. До Јариња је новац превожен возилима НБС, а даље до Лепосавића и по КиМ тај посао радила је међународна компанија "Хендерсон". Током фебруара косовска царина на Јарињу зауставила је две пошиљке динара под изговором да то није по уредби и прописима ЦБ у Приштини.

 

image