Србија и Балкан

Спорни уговори о раду и провизија: Србима на КиМ стижу СМС поруке, позивају их да отворе рачун

"Како да преживе стари, болесни, непокретни док тај некакав, најављени систем исплата на проради, кад многи људи живе од пензије до пензије, од социјале до социјале", питају Срби са КиМ
Спорни  уговори о раду и провизија: Србима на КиМ стижу СМС поруке, позивају их да отворе рачун© AdobeStock

Централна банка Косова  шаље од јутрос Србима и северно и јужно од Ибра СМС поруке на мобилне телефоне са позивом, како се наводи, да отворе банковни рачун у еврима "без накнаде", уз напомену да се "замена и штедња могу обављати у било којој валути".

"Поштовани грађани, примите новац преко банковног рачуна у еврима. Сачувајте и мењајте у било којој валути. Отворите рачун са основним услугама, без накнаде за отварање и одржавање", наводи се у СМС-у.

Осим СМС порука, Централна банка Kосова, отворила је у оквиру најављеног прелазног периода за спровођење уредбе о готовинским операцијама којом је фактички забрањeна употреба динара на Косову и Метохији, и бесплатну телефонску линију (0800-222-55), преко које би грађани требало да се информишу о детаљима.

Портал "Коссев" наводи међутим данас поподне да су неколико пута покушавали да позову тај број али да се на број који је ЦБК и данас поставила на свом сајту  - данима нико не јавља.

Међу Србима на Косову и Метохији, посебно у општинама на северу, утисак је, нове поруке ЦБК нису много помогле да се реше основне дилеме и отклоне главни проблеми.

Портал "Коссев" наводи да осим најављених олакшица да се отворе рачуни, у СМС нема одговора на један од суштинских проблема настао применом Уредбе ЦБК код држављана Србије који примања остварују на Косову радећи у српском систему а то је питање – "која је то ауторизована финансијска  институција преко које ће они несметано наставити да остварују свој доходак из Србије?".

СМС поруком, наводи "Коссев", није одговорено на више питања, међу којима су и:

"Да ли ће косовске банке прихватити уговоре о раду при систему Републике Србије; такође да ли ће Србија уплаћивати новац који ће ићи преко Централне банке Kосова, те како ће и у којој валути ЦБK дистрибуирати даље тај новац до запослених односно прималаца давања и доходака из Србије; или ће Србија исплаћивати своје кориснике преко њихових косовских банковних рачуна у ком случају би се заправо израчунавала и висока већ постојећа `међудржавна` провизија…?".

Један од Срба из Северне Митровице каже за РТ Балкан да је важно питање како ће, рецимо, пензије од Пензионог фонда Србије, социјалну помоћ, примати пензионери, други корисници који су до сада новац добијали преко поште, односно којима су новац поштари доносили кући.

"Питање је такође, како функционисати они који су болесни, непокретни, они који сада не могу да оду у централну Србију по своја примања, од чега ће куповати храну, лекове, основне потрепштине док тај некакав најављени систем не проради. Ваља имати у виду да велики број људи нема уштеђевине, да живе до пензије до пензије, од социјале до социјале, шта они да раде док сви ти системи не прораде, они који сада не могу да иду пред ретке шалтере Поштанске штедионице на КиМ и чекају неку цркавицу од пет или 10.000 динара", упозорава наш саговорник наводећи да је и сам у великој дилеми шта ће се дешавати наредних недеља и како ће да се обезбеди новац за основне потребе.

image