Србија и Балкан

Виола фон Крамон: Нисам знала да је Новица Антић руски агент

Европски парламент мора да остане на опрезу у погледу покушаја да се компромитује наш рад, и да узврати на претње изазване руским злонамерним утицајем, написала је Виола фон Крамон
Виола фон Крамон: Нисам знала да је Новица Антић руски агент© Milos Tesic/ATAImages

Посланица Европског парламента и стални известилац за тзв. Косово Виола фон Крамон саопштила је да није знала да је Новица Антић из Војног синдиката Србија, са којим се састала у Бриселу, повезан са руском обавештајном службом ФСБ.

Она је то написала на Иксу, а поводом писања "Политика" да је она један од чланова ЕП са којима се састајао Антић, за кога бриселски портал тврди да има везе са руском обавештајном службом ФСБ и да је намеравао да се за потребе руске обавештајне службе инфилтрира у тела ЕУ. Додала је да је са Антићем на састанку разговарала искључиво о синдикату.

"Европски парламент мора да остане на опрезу у погледу покушаја да се компромитује наш рад и да узврати на претње изазване руским злонамерним утицајем", написала је Фон Крамонова.

Она је навела да је 8. октобра 2023. године од Европске федерације синдиката јавних служби, која представља више од осам милиона радника у европским јавним службама, добила захтев да се састане са представницима Војног синдиката Србије.

"Састанак се искључиво бавио притисцима на Војни синдикат Србије и његовог лидера, господина Антића, који нам је изнео детаље о правним поступцима у току, које је покренуло Министарство одбране Србије", тврди Фон Крамонова.

Она је додала да ни у једном тренутку, како је рекла, није могла да зна да је Антић или било који други представник на том састанку повезан или је био повезан са ФСБ или руском државом.

Фон Крамонова је додала да се редовно састаје са једним бројем српских политичких, медијских, цивилних, синдикалних и других представника и истакла да ти састанци нуде "непроцењив увид и могућност да се у потпуности разумеју дешавања у Србији".

Бриселски "Политико" објавио је почетком недеље да руски обавештајци наводно користе српског агента за инфилтрирање у институције ЕУ и ширење "прокремаљских теза" о сукобу у Украјини.

Новица Антић, недавно ухапшен због сумње да је проневерио новац Војног синдиката, активни је "агент утицаја" који је свесно и блиско сарађивао са руском Федералне службе безбедности (ФСБ), имао је састанке у Бриселу са посланицима Европског парламента, наводно пише у документима западних обавештајних служби које цитира "Политико".

image