Србија и Балкан

СНСД: Руско "њет" сигурно ће зауставити нову резолуцију о Сребреници, ако је буде

"Вечерње новости" су сазнале да бошњачки део мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Председништва БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници која би требало да буде представљена на седници Генералне скупштине УН у априлу
СНСД: Руско "њет" сигурно ће зауставити нову резолуцију о Сребреници, ако је буде© R.Z./ATAImages

Руско "њет" сигурно ће онемогућити пролазак нове резолуције о Сребреници уколико се појави пред Генералном скупштином УН, изјавио је данас посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

"Председник Републике Српске Милорад Додик има изузетне односе са Русијом и председником Владимиром Путином и имајући то у виду сигуран сам да је руско 'њет' дефинитивно загарантовано уколико се у Савету безбедности нађе та резолуција", рекао је Којић новинарима.

Након сазнања "Вечерњих новости" да бошњачки део мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Председништва БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници која би требало да буде представљена на седници Генералне скупштине УН у априлу, Којић је оценио да дипломатија у БиХ фактички не постоји.

Он је додао да бошњачке дипломате самоиницијативно и тајно покушавају да спроведу одређене резолуције, па и ову о Сребреници, кроз коју би да се кроз уџбенике у Републици Српској и целој БиХ уврсте термин који не одговара ономе што се дешавало у Сребреници.

Којић је подсетио да је Влада Српске у време док је био директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица формирала Међународну комисију која се бавила истраживањем страдања свих народа у сребреничкој регији, па и Бошњака, и констатовала да нема дефиницију геноцида.

"Комисија је такође констатовала да су се страшни злочини дешавали од 1991. до 1995. године над српским народом, што Бошњаци ни на који начин нису желели да потврде, нити прихвате, а нажалост, нису то желеле да прихвате ни институције као што је Хашки трибунал који је ослободио Насера Орића, кога је онда ослободио и Суд БиХ", навео је Којић у изјави за Срну.

Којић је напоменуо да они кроз призму те резолуције покушавају да кажу да је то пут ка помирењу народа.

"Пут ка помирењу народа јесте када се признају учињени злочини и када се да права квалификација тих злочина, а не када се покушава градити унитарна БиХ кроз злочине који су се дешавали", навео је Којић.

Додао је да је то присутно и код Бошњака и код међународне заједнице.

Којић је навео да ће помирења бити када Бошњаци кажу да су починили злочине над Србима у Подрињу, али они не желе да направе корак ка помирењу већ праве још већу кризу унутар БиХ.

image