Србија и Балкан

Председник Србије у Војнотехничком институту: Путин никоме није дао "лансет", али ми имамо "осицу"

Председник Србије се упознаје са степеном реализације нових развојних пројеката

Председник Србије Александар Вучић у посети је Војнотехничком институту у Жаркову, где се састао са истраживачко-развојним кадром Института и одбрамбене индустрије Републике Србије.

Током обиласка приказани су мултикоптер "комарац", беспилотна летилица "сенка", земаљска станица "пегаз" са наоуружањем, самоубица "осица", наоружана беспилотна летелица "врабац" и "врабац извиђач", мултикоптер "обад" и историјски експонати беспилотних летилица.

"Врабац" бомбардер би у току ове године могао постати део Војске Србије, а председник је упитао да ли може да се убрза производња наоружања и поручио да се све убрза, ако је могуће до краја године.

"Убрзајте све! Узмите више људи, платићемо добро, само убрзајте молим вас. Дајте себи задатак да завршите до краја године", рекао је Вучић.

Како је рекао председник биће и повећање улагања од 12,5%, а да заузврат очекује и више рада.

Како се могло чути "осица" је слична "лансету", сходно томе да је јако тешко направити копију истог.

"Пегаз" је уведен у наоружање, а до краја године се очекују прве серије произведене.

Како је рекао председник Руси и Украјинци оваквим глајдинг бомбама наносе велику штету, али немају довољну прецизност.

"Домет је преко 40 километара, али реално и ако хоћете праву прецизност 30 километара. Ово је за нас велика предност, кренули смо у развој. Ове глајдинг бомбе можете да качите на бомбардере на 'орла' на пример", додао је Вучић.

Председник је рекао да око ових ствари не сме бити изговора, те да све мора бити на време готово.

"Не можемо да извеземо нигде да тестираш? Замолићу Сисија па да то урадимо у Египту", додао је Вучић и додао да за "гаврана нема зезања, то мора да буде готово".

Вучић је рекао да рат у Украјини је допринео да морамо да мењамо своје навике и указао да Украјинци сами производе део оружја и муниције које користе. Америчка је, како наводи, веома скупа, а на бојном пољу не може да донесу толику корист. 

"'Лансет' Путин ником није дао, али ми имамо 'осицу' која подсећа много на њега", додао је Вучић.

Председник је видео и више модела дронова самоубица које развијају наши стручњаци, међу којима је и дрон "комарац".

Како је најавио Србија ће пре краја године имати 5.000 "комараца" - дронова самоубица.

Он је додао да Крушик ради бојеве главе за дронове. Према његовим речима Србија извози све што произведе, и све што ће произвести у наредних 30-40 година.

"Могу да нанесу штету лаком оклопном возилу, али и пешадији. Ако имате непријатеља на километар пошаљете "комарца" и то ћете са лакоћом добити, што пре и није било замисливо... Мислим да никада није било брже увођење наоружања. Ми сада за годину уведемо као некада за 10 година. То је зато што се мењају прилике у свету. Повећали смо плате за 25% да бисмо задржали инжењерску памет у нашој војсци да не оду у приватне фирме. Купујемо из иностранства, али ово ће бити српска производња", казао је председник, те поменуо фирму "Телеоптик" у коју има велико поверење.

Он је рекао да Србија неће никога да напада, и подсетио да је био први који је већ 2021. осетио шта би могло да се дешава, "јер ми се учинило да је Путин преломио", плашим се да ће сада бити још тежи сукоб".

"Мислили су да ће Путин лако бити побеђен, е сада се иде на милитаризацију свуда", додао је он.

Обиласку присуствују потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, саопштило је Министарство одбране.

image