Србија и Балкан

Роде: Приштина мора да испуни своје обавезе, од којих је једна и формирање ЗСО

Косово има одговорност у процесу дијалога, а то је имплементација ЗСО, што је дугорочна обавеза Косова. Сто одсто сам сигуран да нисмо предложили ништа што је у супротности са Уставом Косова, поручује немачки изасланик у Приштини
Роде: Приштина мора да испуни своје обавезе, од којих је једна и формирање ЗСО© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Амбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде изјавио је да Приштина мора да испуни своје законске обавезе, од којих је једна формирање Заједнице општина са српском већином.

Он је за портал "Теве1" рекао да Немачка жели да Приштина постане пуноправни члан НАТО и Савета Европе, али да мора да испуни своје обавезе, од којих је једна формирање ЗСО.

"Косово има одговорност у процесу дијалога, а то је имплементација ЗСО, што је дугорочна обавеза Косова. Ја сам 100 одсто сигуран да нисмо предложили ништа што је у супротности са Уставом Косова. Дакле, оно што очекујем од Владе је да настави са имплементацијом", рекао је он.

Роде је додао да сматра да Бриселски и Охридски споразуми обавезујући јер их гарантује Европска унија.

"Косово мора да иде напред, што брже, то боље. Очекујемо да Косово крене напред са ЗСО. Прошле недеље објављен је извештај еминентних експерата Савета Европе, ако одете на страну 13, у њему можете пронаћи реченицу 'очекујемо да ће за унапређење чланства Косова у Савету Европе бити формирана ЗСО'. Дакле, задатак је јасан. Урадите то", рекао је Роде.

На питање да ли је са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем разговарао о спровођењу закона који је потврдио Уставни суд, а којим би се манастиру Високи Дечани вратило земљиште, Роде је рекао да је са њим разговарао и званично и приватно.

"Рећи ћу само једну реч, само урадите то", рекао је Роде и додао да би то био позитиван знак за мањинску заједницу, где су угрожена права мањина, било да се ради о верској, етничкој или језичкој мањини.

Све је у стварању политичког поверења. А тиме што то не радите стварате сумње и дајете другој страни муницију. Видите, то је лош знак, рекао је Роде.

image