Србија и Балкан

Вучевић: Србија има три опције у вези са етничким чишћењем на КиМ

Министар одбране нагласио да су наводи о "фантомским бирачима празне приче"
Вучевић: Србија има три опције у вези са етничким чишћењем на КиМ© TANJUG/ STR

Министар одбране у техничком мандату и председник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је данас да власти у Приштини у континуитету врше притисак на Србе који живе на Косову и Метохији, као и да је то највећи безбедносни ризик за Србију.

Вучевић је нагласио да се "де факто дешава етничко чишћење Срба" на КиМ, поводом чега Србија има опцију да се "политички и дипломатски бори, опцију да иде у сукобе и рат и опцију да ћути и ништа не предузима".

"Мислим да је прва опција најбоља", рекао је Вучевић, који је додао да Србија сваки дан предузима политичке и дипломатске активности у вези са дешавањима у јужној српској покрајини.

Он је казао да власти у Приштини, на челу са премијером Аљбином Куртијем, предузимају такве активности "да ниједног Србина не остане" на КиМ, јер, по његовој оцени, очекују да би тада Србија признала једнострано проглашену независност.

"Ни тада не би пристали. Да се не заносе да ће са тим нападима на наш народ довести Србију до тога да призна Косово и Метохију. Нема признања", казао је Вучевић.

Он је истакао да Београд о проблемима Срба "нажалост нема с ким да разговара, јер Курти неће да разговара".

Наводи о фантомским бирачима празне приче

До одржавања нових локалних избора у Београду неопходно је испунити препоруке ОДИХР-а, колико је то могуће, које су дате након избора 17. децембра прошле године.

Вучевић је рекао да неће бити међународне истраге тих избора, што је затражено у резолуцији Европског парламента, као и да су наводи о "фантомским бирачима празне приче".

"Глупост је да неко фабрикује бираче на одређеном месту. Покажите нам адресе да у неком стану имате 15 или 12 људи. То су празне приче, неутемељене, лажне приче које су увек алиби за изгубљене изборе", рекао је Вучевић.

Он је казао да може да провери бирачки списак и да провери податке о себи, али не и о другима јер је то питање угрожавања приватности.

Вучевић није одговорио на питање да ли је он могући мандатар за састав нове владе, али је напоменуо да "то није трка".

image
VV inauguration
banner