Србија и Балкан

Вучић: Седница парламента биће одложена за седам дана, београдски избори 2. јуна

Сви избори ће бити у законском и уставном року и неће бити лекс специјалиса, рекао је председник Србије Александар Вучић у обраћању јавности
Вучић: Седница парламента биће одложена за седам дана, београдски избори 2. јуна© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Седница парламента биће одложена за седам дана да би се тада до краја конституисала, а сви избори ће бити у законском и уставном року и неће бити лекс специјалиса, рекао је председник Србије Александар Вучић у обраћању јавности. 

Сви лидери странака са којима сам разговарао били су за то да се београдски избори одрже 28. априла, а у 87 јединица локалне самоуправе у складу са уставним роковима, додао је Вучић.

"Али, моја идеја је да београдски избори буду 2. јуна", истакао је Вучић.

Он је навео да ће изборе расписати Ана Брнабић, као изабрана председница скупштине, 3. априла да би био максималан рок 60 дана.

Председник Србије је истакао да никаквог страног притиска није било, као и да је Брнабић разговорала са представницима Квинте, а он са нашим пријатељима са Истока, како је рекао.

"Наши пријатељи са Истока никада нису имали никакав проблем. Увек поштују српску демократију и указују велики респект. И захвалан сам им на томе", навео је Вучић.

Нико из Квинте није хтео да подржи никакав бојкот избора, објаснио је Вучић говорећи о састанку који је премијерка Ана Брнабић недавно одржала са представницима Квинте.

"Сматрам да је за земљу најбоље да покушамо да умиримо страсти. Важно је да покушамо да имамо изборе за које ће сви на крају рећи: да то је тај резултат. Рекао сам мојим пријатељима из странке: боље је да некад изгубите изборе, него да нечасно формирамо власт", истакао је Вучић.

Он је рекао да је опозиција добила и каснији датум који су тражили.

"Ко год да победи, као председник републике ћу му честитати. Даћу све од себе да помогнем људима у чији рад верујем", закључио је Вучић.

Председник Србије позвао је надлежне у МУП-у да веома рестриктивно тумаче закон о промени пребивалишта и промену пребивалишта на територији Београда до датума закључења бирачког списка у главном граду.

Говорећи о формирању владе, он је истакао да сматра да треба брзо да се иде са мандатаром и "да покушамо пре 1. априла да изађемо у Скупштину са новом владом".

Вучић је на почетку обраћања рекао да га је листа "Србија не сме да стане" обавестила да има већину за формирање скупштинске већине и Владе Републике Србије.

"У  наредних неколико дана ће ми доставити име мандатара за састав нове владе", истакао је председник Србије.

Вучић је рекао да се земља налази у не лакој политичкој ситуацији, пре свега због геополитичких прилика, због онога што се збива на истоку Европе.

"Због, рекао бих, немоћи великих сила да проблеме реше мирним путем, и због тога што је Србија војно неутрална и у потпуном је окружењу или НАТО земаља или НАТО аспираната, и са друге стране земља која једина у Европи није увела санкције Руској Федерацији, налази се под јасним и недвосмисленим притиском", рекао је Вучић.

Додао је да је у таквим условима разумљиво да поједине земље и преко својих представника покушавају да утичу и на унутрашње политичке прилике у Србији, што ништа није ново и неуобичајено.

Он је подсетио да је започет процес конституисања органа власти после успешно окончаних избора 17. децембра.

"У складу са Уставом одржао сам консултације са свим политичким странкама које су учестовале на изборима. Три изборне листе, нажалост, нису желеле да учествују у тим разговорима", подсетио је Вучић.

Раније вечерас председник Србије Александар Вучић одржао је састанак у згради Председништва са лидерима владајућих странака како би донели важне одлуке у вези са организовањем локалних избора, функционисањем Народне скупштине и будуће извршне власти.

image