Србија и Балкан

Почетак уништавања омладине: Митрополија против предлога закона о родном идентитету у ЦГ

Митрополија упућује питање министрима у Влади Црне Горе да ли су они као предлагачи "овог штетног текста" променили свој пол и свој матични број
Почетак уништавања омладине: Митрополија против предлога закона о родном идентитету у ЦГGetty © Pierre Crom

Митрополија црногорско-приморска реаговала је поводом Нацрта закона о правном препознавању родног идентитета на основу самоодређења, наводећи да је већ у самом наслову овог пројекта унесен забрињавајући тон међу свештенство и вернике СПЦ, али и све људе који свој поглед на свет заснивају на традиционалним вредностима.

Поручују да такав поглед на свет, који релативизује Богом дана одређења људске природе и друштвених односа угрожава светињу живота и људско достојанство.

"Овај Нацрт, не само да угрожава дух традиционалне и у Бога верујуће Црне Горе, него се јасно коси са постојећим правним нормама ове државе", наводе из Митрополије и истичу да је породица основна заједница живота у којој се негују и подижу деца, а родитељи су ти који се првенствено старају о одгоју и образовању своје малолетне деце, а потом држава и друштво.

Митрополија напомиње да је предложени закон почетак уништавања омладине.

"Бесмислене су и сулуде одредбе да дете са својих 15 година неким својим исказом – одреди свој пол, насупрот оном који је добио од Бога, а преко закона природе! Па макар то било и уз, у овом Нацрту врло неодређену и нејасну, сагласност родитеља", упозорава се у саопштењу.

Митрополија упућује питање министрима у Влади Црне Горе да ли су они као предлагачи "овог штетног текста" променили свој пол и свој матични број.

"Ако би, нека ту амбицију кандидују на сљедећим изборима као своју понуду народу и гласачима (као показатељ њихове наводне слободоумности, демократичности, напредности…), а ако не би – зашто такву могућност нуде и препоручују 15-годишњој, малолетној деци", наводи Митрополија.

Напомињу да црква има разумевања за особе које су промениле пол, и то из саосећања према "неким изнимним личним патњама, неизрецивим и болним психичким и емотивним траумама, али не разумемо доношење закона који такву трауму шири на целу популацију".

Посебно се напомиње да се предвиђа забрана тражења од лица да обави медицински преглед, иако се он рецимо тражи као услов за много баналније животне ситуације, али не као предуслов за промену родног идентитета.

"И не само да не разумемо и да овим путем протестујемо, него ћемо као озбиљна институција, предузети све законом прописане радње да ову срамоту и бруку удаљимо из зоне озбиљног људског разговора и одлучивања. На првом месту, позивамо све оне министре и посланике у парламенту, који су православни хришћани, а сигурни смо да ће нас разумети и подржати и они међу њима који су верници других монотеистичких вера и њихове верске институције, да овај Нацрт ставе на мерило својих верских убеђења и моралних принципа, а не на кантар тренутне материјалне и политичке користи", поручују из Митрополије.

image