Свет

Флорида тужи Бајдена: Лекари неће да мењају пол свим пацијентима

Лекари и осигуравајућа друштва ће, претњом оштрим казнама, бити приморани да малолетним и одраслим пацијентима обезбеде третмане за промену пола као што су хормонске терапије и операције
Флорида тужи Бајдена: Лекари неће да мењају пол свим пацијентимаGetty © Tasos Katopodis/Getty Images

Врховна тужитељка Флориде Ешли Муди и Католичко лекарско друштво (ЦМА) данас су поднели тужбу против администрације председника САД Џозефа Бајдена у како би покушали да зауставе примену прописа за које тврде да ће приморати лекаре да врше промену пола пацијентима упркос њиховој стручној процени.

Америчко Министарство здравља у понедељак је објавило правило против здравствене дискриминације на основу родног идентитета, а које је засновано на антидискриминаторној одредби унутар Закона о приступачној нези, познатијег као "Обамакер", који забрањује "полну дискриминацију", како наводи Ројтерс.

У својој жалби, Муди и ЦМА су навели да ново правило превазилази оквире закона против дискриминације.

Како наводе, ново правило би под претњом оштрих казни приморао осигуравајуће куће да плате за промену пола, а лекаре да примене третмане који укључују блокаторе пубертета, хормоне и операције за малолетнике и одрасле који хоће да промене пол и у случајевима где се медицински или етички ставови лекара не поклапају са том праксом.

У тужби су такође напоменули да се ово правило коси са законом Флориде, који забрањује да се ти третмани примењују на малолетна лица.

"Ово правило гази напоре (савезних) држава да заштите своје грађане и нећемо стајати по страни док Бајден опет покушава да искористи силу савезне владе за незаконито гушење напора Флориде да заштити децу", саопштила је Муди.

Она и ЦМА тврде да ново правило такође крши право лекара на слободу говора и слободу вероисповести које гарантује Први амандман Устава САД и захтевају од суда да блокира његово спровођење.

Бајден је извршном уредбом 2022. наложио савезним агенцијама као што је Министарство здравља да обезбеди приступ "родно-афирмативној нези", односно третманима за промену пола, зарад наводног спречавања дискриминације трансродних особа.

Савезне државе које предводе републиканци су забраниле овакву врсту медицинске услуге за малолетнике.

image