Србија и Балкан

"Политико": БиХ започиње преговоре о чланству у Европској унији

Дипломате и званичници ЕУ упозоравају да договор између 27 европских престоница, који је неопходан за формални почетак преговора, вероватно неће бити постигнут пре јунских европских избора
"Политико": БиХ започиње преговоре о чланству у Европској унијиGetty © Elman Omic/Anadolu via Getty Images

Европска комисија би данас могла да одобри почетак формалних преговора о приступању Босне и Херцеговине Европској унији, пише "Политико".

ЕУ је Босни и Херцеговини дала статус кандидата у децембру 2022. године, а Европска комисија ће сада дати позитивну препоруку за почетак формалних преговора о приступању, рекла су два званичника и један дипломата ЕУ.

"Политико" наводи да су и Украјина и Молдавија "спремне да направе корак унапред у процесу проширења".

Европска комисија ће данас предложити и такозване преговарачке оквире, који постављају смернице и основне принципе за приступне преговоре, а затим би државе чланице ЕУ требало да разговарају о њиховом садржају.

Дипломате и званичници ЕУ упозоравају да договор између 27 европских престоница, који је неопходан за формални почетак преговора, вероватно неће бити постигнут пре јунских европских избора.

За неке земље ЕУ, укључујући Аустрију, од виталног је значаја да напредак у преговорима са Украјином и Молдавијом иде руку под руку са напретком у приступању БиХ, додаје "Политико".

Уочи ове објаве, министри спољних послова Аустрије, Италије и Немачке отпутовали су прошле недеље у Сарајево у знак подршке отварању приступних преговора.

Европска комисија би, такође, требало да представи документ о томе како да интерно припреми блок за будуће проширење. Овај документ, како наводи "Политико", требало је да буде објављен 27. фебруара, али ће се то вероватно догодити 20. марта.

image