Србија и Балкан

Земљотрес од 5,3 степени пробудио Црну Гору, уследило 30 потреса; Осетио се и у Н. Вароши, Пожеги...

Потрес је регистрован на подручју Никшића, а до 5 часова уследила је серија јачих и слабијих потреса. Пријављена материјална штета у епицентру потреса
Земљотрес од 5,3 степени пробудио Црну Гору, уследило 30 потреса; Осетио се и у Н. Вароши, Пожеги...© NurPhoto/NurPhoto via Getty Images

Земљотрес јачине 5,3 степени Рихтерове скале погодио је Црну Гору у 4.06 часова, саопштено је из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију. Како наводе, епицентар је био пет километара југозападно од места Чарађе у општини Никшић, а жариште земљотреса лоцирано је на дубини од 14 километара.

После тога уследила је серија јачих и слабијих потреса, њих око 30.

Одмах након снажног потреса уследио је земљотрес јачине 3,4 степена, а онда је на готово сваких десет минута тло подрхтавало.

Из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију су навели да јачина земљотреса одговара епицентралном интензитету од седам степени Меркалијеве скале (МЦС) и да је потрес могао да изазове извесну материјалну штету у епицентралном подручју.

У епицентру потреса регистрована материјална штета

Председник Месне заједнице Крстац, Драгољуб Манојловић изјавио је да је у Голији, где је био епицентар јутрошњег земљотреса (село Чарађе) причињена материјална штета.

"Миладину Манојловићу је срушена штала, а из сваког села у Голији ме зову да кажу да су им попуцале куће, штале, да је доста оштећених кровова. На путу Никшић - Крстац има више одрона", казао је Манојловић подгоричким медијима.

Због одрона, који је проузрокован земљотресом, до раних јутарњих сати за саобраћај је био затворен пут према граничном прелазу Крстац. Мештани су расчистили пут како би припадници полиције могли да прођу. На више деоница локалног пута у Голији такође су одрони.

У Голији је активно око 130 домаћинстава, преносе подгоричке Вијести.

30 накнадних потреса

Милена Томановић из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију саопштила је на конференцији за медије да је овај јачи земљотрес могао да изазове извесне штете у епицентру. Догодио се у пограничном подручју Црне Горе и БиХ.

Она је саопштила да су тој зони раније било земљотреса до јачине 5,5 степени.

"Не можемо да предвидимо да ли може да се понови земљотрес исте јачине или јачи. Оно што можемо да кажемо јесте да смо имали 30 накнадних земљотреса од 5,3 до 1,5 степени Рихтерове скале", саопштила је Томановић.

На подручју нашег региона је, како наводи, дошло до побуђивања тла.

"Видећемо какав ће тренд да буде даље", поручила је Томановић и додала да када живимо на сеизмички активном простору увек морамо да будемо опрезни.

Велики број грађана је на друштвеним мрежама описао да их је земљотрес пробудио.

Потрес се осетио и у Краљеву и другим градовима Србије, али и широм региона.

"Све нас је пробудило, баш је дуго тресло", "Јако дугачак потрес", пишу становници Дубровника, Билеће, Сарајева.

Потрес се осетио у читавом региону, укључујући и Београд.

Како сведоче грађани на друштвеним мрежама, потрес их је пробудио.

"Фино је затресло, нема више спавања", сведочи једна становница Београда.

Земљотрес који је јутрос погодио Црну Гору, осетио се и у југозападној Србији, речено је Танјугу у Републичком сеизмолошком заводу Србије.

У Заводу кажу да су од грађана на порталима и друштвеним мрежама сазнали да се земљотрес осетио и у југозападној Србији - у Краљеву, Новом Пазару, Прибоју и Пријепољу.

Потрес се осетио чак и на вишим спратовима неких зграда у Београду, што је, како су навели, најдаље где се земљотрес осетио.

Дежурни сеизмолог рекао је такође да се тло сада смирује, а да искуство показује да је реално очекивати да ће то смиривање бити пропраћено низом слабијих потреса.

Када је реч о евентуалној материјалној штети, у заводу кажу да немају информација да је штете било, пошто је епицентар земљотреса био у ненасељеном крају.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner