Србија и Балкан

Ђукић Дејановић: Родитељи су први ауторитети деци

Поједина правила, попут друштвено-корисног и хуманитарног рада, дочекана су са великим задовољством и позитивним коментарима, највише међу децом, изјавила је министарка просвете
Ђукић Дејановић: Родитељи су први ауторитети деци© TANJUG/ Ministarstvo posvete

Поводом правилника који је у школама ступио на снагу 22. фебруара и упутствима о оцењивању родитеља, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић је гостујући на РТС-у рекла да се тај сегмент закона није ни мењао, и да су упутства дефинисана на мало другачији начин.

"Суштина је да контролу рада наставника и учитеља могу обављати искључиво инспекције, просветна инспекција и просветни саветници", истакла је министарка, те је напоменула да је јавни коментар председника Вучића обавеза за њих да "будну пажњу ставе у први план", и да то заиста чине.

Она је додала да је реч о протоколима који су обавезни за свако министарство када се донесу нови закони.

"Пошто смо у новембру донели законе који се углавном односе на садржаје из основног и средњег образовања, на друштвено-корисни рад, на превенцију насиља, дакле закони који дефинишу врло битне сегмента живота у школи, донели смо правилнике који управо све те сегменте и третирају, а то су упутства како да се закон примени", рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка је додала да су поједина правила, попут друштвено-корисног и хуманитарног рада, дочекана са великим задовољством и позитивним коментарима, највише међу децом.

Славица Ђукић Дејановић рекла је да се модели понашања деце најчешће уче од ауторитета и да су родитељи први ауторитети.

"У нашој култури, тата је тај који треба да буде ауторитет, трeба да се доживи као глава породице. Он обезбеђује социјалну афирмацију породице и деца воле и треба да успоставе са татом један добар и емотивни однос како би прихватали његове ставове и његова понашања на адекватан начин. Маме су у нашој култури особе које су ту да заштите, да буду топле, нежне. Некада у околностима у којима живи савремена породица, а која је нажалост, често дисфункционална немамо адекватне моделе у мами и тати. Немамо ваљане моделе и деца формирају систем вредности на начин који нас јако заболи", објаснила је министарка просвете.

Иначе, у школама је ситуација редовна, у току су школска такмичења, а ученици осмог разреда се припремају за малу матуру.

"Пробни испити ће бити 22. и 23. марта из матерњег језика и математике. Деца могу између 8. и 11. априла да промене избор трећег предмета који ће полагати, а дефинитивно матура ће бити 17, 18. и 19. јуна", рекла је министарка просвете.

Упис првака почиње 1. априла путем платформе "Е-упис".

image