Србија и Балкан

Шта Трампов зет планира на месту бомбардованог Генералштаба (ФОТО)

Џаред Кушнер, зет Доналда Трампа, потврдио је велике послове са некретнинама у Албанији и Србији
Шта Трампов зет планира на месту бомбардованог Генералштаба (ФОТО)Getty © TPopova

Зет бившег америчког председника Доналда Трампа Џаред Кушнер најавио је да ће у Београду на месту зграде Генералштаба Војске Југославије - уништене у НАТО бомбардовању 1999. године - финансирати изградњу луксузног хотела, 1.500 стамбених јединица и музеј о коме се још не зна ништа подробније.

Кушнер, који је основао своју инвестициону компанију након што је напустио посао вишег саветника у Белој кући, објавио је на друштвеним мрежама идеје за зграду Генералштаба - иначе заштићени споменик културе због чега ће морати да сачува аутентичну спољашњост, али и пројекта на албанској обали.

Кушнерови планови обелодањени су након што је министар грађевинарства Горан Весић навео да постоји неколико заинтересованих компанија за инвестирање у комплекс који је настао на основу идеје архитекте Николе Добровића да овековечи битку на Сутјесци. Комплекс је грађен од 1956. до 1965. од камена мркоцрвене боје из околине Косјерића и белих мермерних плоча са острва Бач.

Весић није желео да коментарише наводе да ће Кушнер инвестирати у локацију бившег Генералштаба који је и раније "повезиван" са Трампом.

Наиме, пре десетак година, тадашњи премијер Србије Ивица Дачић разговарао је са представницима организације "Трамп" која је била заинтересована за изградњу луксузног хотела са пет звездица у главном граду Србије, а као могућа локација за реализацију такве идеје био је виђен простор на којем су бомбардоване зграде.

Потом је специјални саветник тадашњег председника САД Доналда Трампа, Ричард Гренел скренуо пажњу на комплекс који многи називају "највећим делом модерне архитектуре у Србији", предложивши заједничку обнову Генералштаба.

За ову локацију у Кнеза Милоша били су заинтересовани и Уједињени Арапски Емирати.

image