Србија и Балкан

Гренел о згради Генералштаба: Симбол сукоба биће претворен у мост пријатељства

Већ данима у српској јавности нагађа се да ли би зграда Генралштаба могла да буде обновљена, а пронела се информација да ће је припасти америчкој компанији која припада Џареду Кушнеру
Гренел о згради Генералштаба: Симбол сукоба биће претворен у мост пријатељстваGetty © Pierre Crom

Поводом навода о интересовању америчких компанија за пројекат ревитализације комплекса зграде Генералштаба у Београду, који је уништен у НАТО бомбардовању 1999. године, некадашњи специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине, у администрацији председника Доналда Трампа, Ричард Гренел изјавио је да би тај симбол сукоба могао да буде претворен у мост пријатељства Србије и САД.

Гренел је за "Блиц" рекао да је пројекат "Генералштаб" инвестиција од милијарду долара.

"Постоје три пројекта, један је у Београду. Дакле, ово ће бити невероватни луксузни пројекат мешовите употребе са пет звездица. и биће светске класе", наводи Гренел.

На питање какве би користи Србија имала од тога, наводи да ће се градити и Меморијални комплекс.

"У питању је пословни простор, станови и хотел са пет звездица. Направили смо мост који ће обележити првобитног архитекту пројекта и симболику пријатељства са Западом. Меморијални комплекс ће се градити кроз конкурс – затражићемо од појединаца да доставе предлоге за спомен - обележје. То ће бити начин да се гледа у будућност и изгради мост пријатељства и обнове", рекао је Гренел.

Када је реч о датумима почетка изградње, Гренел објашњава да то зависи од коначних дозвола.

"То зависи од коначних одобрења. А онда се надамо у наредне две године", додао је некадашњи амерички изасланик за Западни Балкан.

"Ово је прилика да амерички инвеститори преуреде бивши Генералштаб к, као симбол огромног напретка који је учињен у залечењу рана из прошлости. Овај пројекат претвориће симбол претходног сукоба у мост пријатељства и обнове", поручио је Гренел.

image
VV inauguration
banner