Србија и Балкан

Борељ поручио Ђукановићу: Ништа од новца ЕУ ако се настави блокада институција

Приликом сусрета са председником Црне Горе, шеф дипломатије ЕУ поручио да је потребна нормализација ситуације у најскорије време
Борељ поручио Ђукановићу: Ништа од новца ЕУ ако се настави блокада институција© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Европска унија неће одобрити Црној Гори пакет финансијске подршке за енергетику уколико се настави са блокадом институција и у најскорије време ситуација не нормализује, изјавио је високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ.

Борељ се у Мадриду састао са председником Црне Горе Милом Ђукановићем, који у својству председника ДПС-а учествује на Конгресу Социјалистичке интернационале, саопштено је из Кабинета председника Црне Горе.

Како се наводи у саопштењу, Ђукановић је детаљно упознао високог представника са актуелним стањем у Црној Гори и могућим сценаријем за превазилажење кризе у институцијама система.

"Високи представник Борељ је са пажњом саслушао оцене и аргументе које је изнео председник Ђукановић и истакао да се до решења мора доћи кроз дијалог и договор свих политичких субјеката. Он је, притом, јасно подвукао да Европска унија неће одобрити пакет финансијске подршке за енергетику Црној Гори уколико се настави са блокадом институција и у најскорије време ситуација не нормализује", пише у саопштењу.

У августу ове године, црногорска скупштина је изгласала неповерење влади Дритана Абазовића и он је од тада премијер у техничком мандату.

За обарање владе гласали су посланици Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића, Демократске Црне Горе Алексе Бечића, Социјалдемократске партије, Социјалдемократа, Бошњачке Странке, Демократске уније Албанаца и Праве Црне Горе.

Председник Црне Горе касније је одбио да Миодрагу Лекићу повери мандат за састављање владе иако је обезбедио подршку довољног броја посланика, што је касније довело до одлуке Уставног одбора о покретању поступка како би се утврдило да ли је Ђукановић тиме повредио Устав.

image