Србија и Балкан

Абазовић: Влада је пала због борбе против шверца цигарета

Премијер Црне Горе у техничком мандату тврди да у Црној Гори више нема привилегованих и заштићених
Абазовић: Влада је пала због борбе против шверца цигаретаwww.globallookpress.com © Dimitrios Karvountzis/Keystone Press Agency

Иза сваког национализма у Црној Гори стоји корупција, тврди за "Слободну Далмацију" премијер Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић и додаје да је његова влада летос пала управо због борбе против корупције.

"Нисмо ни на пола уставног мандата, а у ове две године пале су већ две владе. Ипак, постигнут је у том периоду један важан циљ. Црна Гора није више униполарна него мултиполарна држава где су сви субјекти важни: од сваког грађанина, преко најмање странке до великих субјеката", уверава Абазовић.

Према његовим речима, у овој земљи нема више превласти ниједне странке, већ морају постојати договор и заједничко проналажење решења без обзира на разлике.

"Десница која је заговарала поделе слаби, а ми се боримо за карактер наше државе. Боримо се хоће ли Црна Гора бити европска, еколошка, толерантна, напредна или подељена с антагонизмима, атавизмима, криминалом и корупцијом", рекао је Абазовић.

Њега, како је навео, многи питају зашто није ухапшен председник државе и лидер ДПС Мило Ђукановић.

"Ја са ове позиције премијера морам бити озбиљан и онима који су за то задужени препустити да свој посао раде на основу добијених чињеница и података, а не на основу прича. Само могу рећи да у Црној Гори више нема привилегованих и заштићених као што је било пуних тридесет година, то је сигурно. Иза сваког национализма у Црној Гори стоји корупција", рекао је црногорски премијер.

А зашто је пала његова влада?

"Кључ пада моје владе у августу је борба против шверца цигарета и то је једини разлог. То су Мило Ђукановић и његов ДПС платили два месеца касније јер су на локалним изборима доживели тотални крах, заправо фијаско. Народ се не може варати годинама, а поготово се не може преварити сада када су демократски односи и плурализам далеко развијенији него пре", истакао је Абазовић.

Нова влада се, каже, може добити и без избора, али председник Ђукановић није расположен да да мандат иком изабраном на прошлом гласању.

"Тада је Уставни суд који потврђује резултате избора био у пуном сазиву, а у међувремену је по сили закона четворо судија отишло у пензију, а нису изабрани нови. Ако и буду избори, потребан је бар још један судија да би Уставни суд имао кворум за одлуку, а за нормално функционисање фале четири судије", рекао је Абазовић и апеловао на странке да се договоре око избора и да деблокирају рад овог правосудног тела.

image