Србија и Балкан

Завршена седница Скупштине Србије, сутра наставак: Расправа о КиМ, изборима, Генералштабу

Убрзо је седница постала хаотична, јер је опозиција ометала предлагача да образложи предлог да Ана Брнабић буде избрана за председницу Парламента, и тако је главна тачка дневног реда и даље по страни
Завршена седница Скупштине Србије, сутра наставак: Расправа о КиМ, изборима, Генералштабу© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Седница Скупштине Србије на којој се бира председник парламента је завршена, уз бројне полемике власти и опозиције, негодовања и кошкања трајала је пети сат. За сутра у 10 часова заказана је нова седница.

За председника је предложена досадашња премијерка и потпредседница Српске напредне странке Ана Брнабић.

На седници на којој је присутно 214 посланика водила се полемика о различитим темама, укључујући КиМ, изборе, Генералштаб, док је главна тачка дневног реда по страни.

У скупштинску процедуру раније је стигао предлог да за председницу Скупштине буде изабрана досадашња премијерка Ана Брнабић.

Брнабић је стигла у Народну скупштину око 10 часова, а седници присуствују представници владајуће коалиције и посланици опозиције, укључујући и посланике са листе "Србија против насиља" и коалиције "Нада" који прошле седмице нису присуствовали консултацијама око избора потпредседника парламента.

Предлог за избор Ане Брнабић стигао је у парламент 8. марта, а известилац за ту тачку дневног реда биће шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов.

Све најновије вести из Скупштине Србије пратите уживо у блогу РТ Балкан.

  • 18. мар 2024 • 15:40

    15:40

    Дачић: Међународна заједница није одржала реч о чланству тзв. Косова у Савет Европе

    Председник СПС Ивица Дачић рекао је да међународна заједница није одржала реч кад је у питању евентуално чланство тзв. Косова у Савету Европе.

    "Нема предаје Косова, нити питања признања Косова. Уосталом, ми смо се за Косово борили, са ће бити ускоро годишњица бомбардовања Србије. Друга је ствар што сте ви после 5. октобра дозволили да Косово прогласи независност", рекао је Дачић.

  • 15:33

    Брнабић: Повлачење признања тзв. Косова највећи успех власти

    Кандидат за председника Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је највећи успех актуелне власти то што је од 2012. године 28 држава повукло признање лажне државе Косово.

    Говорећи на седници Скупштине Србије, Брнабић је рекла да се до 2012. године на КиМ изгубило буквално све што је могло.

    "Већ два пута се поменула државна политика према КиМ у критичком тону. Па само да вас подсетим шта се изгубило до 2012. године. Све што је могло све се изгубило. Да би сте Запад одобровољили. Од 2001. када су пустили преко 1.800 албанских терориста, 2004. сте имали погром, када су власти у Београду ћутале и нису ништа радили него гледали како гори Богородица Љевишка, терају деца. То се завршило након пет дана. Онда 2008. проглашење независности, где је власт издала само једно саопштење. Па онда пребацивање преговора из УН у Брисел. Од када се променила власт, 28 земаља је повукло признање. То је све резултат ове власт и политике Александра Вучића", рекла је Брнабић данас у парламенту.

    Она је додала да су тадашње власти из својих кабинета гледале како се етнички чисте од Срба шест градова и девет општина на КиМ, како се протерују људи, малтретирају старци, терају деца.

    Истакла је да је уз повлачење признања тзв. Косова, највећи успех актуелне власти - јединство српског народа на КиМ.

  • 14:47

    Стефан Кркобабић: Тешка времена захтевају најбоље кандидате, зато ћемо гласати за Ану Брнабић


    Посланик ПУПС-а Стефан Кркобабић рекао је да се они не стиде Ане Брнабић.

    "Гласаћемо са задовољством за њу, као што смо већ два пута гласали за њу на челу Владе. Уважени грађани, кажу када је тешко треба да се изаберу најбољи кандидати, ми ћемо зато гласати за Ану Брнабић", рекао је Кркобабић.

  • 14:37

    Бранко Павловић: "Ми - глас из народа" гласаће против избора Ане Брнабић

    Бранко Павловић из посланичке групе Ми глас из народа рекао је да неће гласати за предлог да Ана Брнабић буде изабрана за председника Скупштине.

    "Да је америчка крстарећа ракета погодила ову зграду, да ли би Влада Србије донела одлуку да се ова зграда сруши и да се граде било чији комерцијални објекти? Не би. Ми нисмо обновили Авалски торањ јер нам је био технолошки неопходан, већ да би показали да Србији није сломљена кичма. Да се враћамо, упркос агресији. Иста је ствар са Генералштабом - то је зграда од огромног симоболичког значаја. То је зграда која представља Војску Србије, а она дух овог народа. И кад се каже да ће се срушити и претворити у комерцијалне сврхе, објективно се шаље порука да је у Србији све на продају", истакао је.

    У Србији не може бити на продају оно што је везано за слободу Србије, навео је он, рекавши да не мисли да је то била намера Владе, али да одлука (за коју као правник каже да није законита) није до краја сагледана.

    "Уз то, то је наше архитектонско ремек-дело. Оно што смо могли да видимо из страних медија да се ту планира, то је америчка архитектура од пре сто година. И то није случајно, јер се шаље порука да је Америка ту главна, да је она то сломила", рекао је Павловић.

  • 14:27

    Подршка за Брнабић и од СДПС

    Ана Брнабић има подршку Социјалдемократске партије Србије, рекао је посланик Бранимир Јовановић истичући да не сумња да ће Брнабић посвећено обављати ту функцију, као што је, како каже, обављала и на месту председнике Владе.

    Охрабрује порука Ане Брнабић да жели да се окрене дијалогу, рекао је Јовановић и истакао да је неопходно да у парламенту постоји макар минимум међусобног уважавања, поштовање и одговорност за сваку реч, како би се сачувао углед Скупштине и, како каже, вратило поверење у ту институцију. 

  • 14:26

    Несторовићева посланичка група гласаће против избора Ане Брнабић

    Александар Павић из посланичке групе "Ми - глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић" рекао је да ће чланови те посланичке групе гласати против избора Ане Брнабић за председницу Народне скупштине, јер неће да ризикују да она, стицајем околности, дође у ситуацију да мора да командује војском.

    Како је навео, политика Ане Брнабић један од разлога зашто су се он и његове колеге ангажовали политички.

    "То је политика урушавања државне позиције на Косову и Метохији. Од 5. октобра, нарочито 2008, а убрзано од 2012. године држава Србија се убрзано повлачи са најважнијег дела своје територије. То је настављено убрзано док је Брнабић била председник Владе. Једностраним уступцима. Зар је то начин да се води дипломатија? Она неће више да буде премијер, већ председник Скупштине, а то је један од симбола државности", рекао је он.

    Павић је замерио Охридски и Бриселски споразум, а Закон о родној равноправности назвао "нападом на наш национални идентитет".

    „Европа се убрзано наоружава, наоружане банде миграната харају по Србији, али се испуњава вековни сан наших непријатеља да се Срби разоружају. Ми ћемо тражити да се уредба о разоружавању Срба и Закон о родној равноправности укину“, рекао је Павић.

    Он је рекао да „америчке обавештајне анализе говоре о могућности избијања етничких конфликата и на нашем простору“.

    „Овде се дешава да се одуговлачи са војним роком. Председник Скупштине је важан, јер ако председник републике не може да привремено обавља своје дужности или мора да скрати свој мандат, ингеренције преузима председник Скупштине. Забрињава што он преузима и надлежности из одбране и командује војском. Нисмо вољни да гласамо за ризик да за три месеца Ана Брнабић командује војском. То је један од разлога што смо против“, рекао је он.

    Павић каже како се „под Владом Ане Брнабић говори о томе да се Генералштаб уступи америчким инвеститорима“.

    „То показује толико одсуство достојанства, осећаја за државу. Брига нас да ли је то Трампов зет, сви смо овде били за Трампа. БИло који западњак из земље која је вршила агресију на нашу земљу да може да гради на месту бомбардованог Генералштаба, то је срамота и шамар за нашу земљу“, рекао је он.

  • 14:14

    Рагуш поручила Јовановићу: Ви сте били у преговарачком тиму када је "Косово" прогласило независност

    Заменица шефа посланичке групе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Марина Рагуш одговорила је опозиционом посланику коалиције НАДА Милошу Јовановићу да је статус КиМ решен Уставом, у коме пише да је саставни део Србије, и важећом резолуцијом 1244, а на његове наводе о лошој атмосфери, поручила да она зависи од опозиције.

    Рагуш је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије истакла да је атмосфера у парламенту онаква какву су напредњаци и очекивали, додајући да су они желели да верују да постоји шанса да се кроз аргументовану полемику расправља о различитим политикама и да дође до спуштања тензија.

    Рагуш је рекла да се на прес конференцији Милоша Јовановића могло чути да је за то крива СНС и "издајничка политика".

    "Статус КиМ је решен Уставом, КиМ је саставни део Србије и то се налази у преамбули. А други документ је резолуција 1244, а према мом сећању није сторнирана, већ је на снази", рекла је Рагуш.

    Рагуш је подсетила и да је Милош Јовановић био у преговарачком тиму, да је био саветник Слободана Самарџића који се тада бавио КиМ, а да је у њиховом мандату тзв. Косово прогласило своју независност.

    Такође, како је рекла, почетком њихове власти 2000. ослобођено је 2.000 албанских терориста, између осталог, и злогласну браћу Мазреку.

    "Толико о патриотизму Милоша Јовановића", рекла је Рагуш.

    Истакла је и да од опозиције зависи каква ће бити атмосфера и у парламенту и друштву, те приметила да нико није осудио из опозиције напад на активисткиње СНС.

  • 14:13

    Јованов позвао чланове СНС: Останите смирени

    Шеф посланичке групе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Миленко Јованов позвао је данас чланове и симпатизере Српске напредне странке, као и све друге који подржавају политику председника Александра Вучића, да остану смирени и прибрани и да воде рачуна о Србији.

    Говорећи о све чешћим нападима на активисте СНС који врше кампању од врата до врата, Јованов је рекао да опозиција има двоструке стандарде и да је оно што је њима дозвољено, другима није.

    "Јер њима до Србије није стало уопште. Њих баш брига да ли ће Србија да оде у грађански рат или неће. Они у томе виде своју неку шансу. Ми морамо да водимо рачуна о томе, јер ако ми то не будемо радили, онда неће нико", поручио је Јованов.

    Како је рекао, опозиција и њихови медији спремају терен за грађански рат и то раде свакодневно.

    "Јер ви ћете у једном тренутку морати почети да се браните. И то је проблем који заиста може да ескалира. Ја се надам да неће, за сада не ескалира само захваљујући нашој прибраности. Искључиво само због тога. Јер 700.000 чланова Српске напредне странке није кренуло у грађанско хапшење никога", рекао је Јованов.

  • 12:55

    Јединствена Србија и Савез војвођанских Мађар ће подржати избор Ане Брнабић за председницу Скупштине

    Живота Старчевић из посланичке групе "Драган Марковић Палма - Јединствена Србија" поручио је да ће та посланичка група подржати избор Ане Брнабић за председницу Народне скупштине.

    Такође, Савез војвођанских Мађара подржаће избор Ане Брнабић за председницу парламента, рекао је Балинт Пастор из те посланичке групе.

    "Ми вама можемо да понудимо сву помоћ и сарадњу на овој новој функцији, на коју ћете бити, сигуран сам, изабрани веома брзо. Оно што нас мотивише, то је да сте ви успешно водили Владу Србије у неколико мандата од 2017. године, да смо много тога заједничког урадили за грађане Србије, за војвођанске Мађаре, за Србе у Мађарској и за све грађане и Србије и Мађарске", поручио је Пастор.

    Истакао је да је Брнабић била председник владе када је завршена обилазница око Суботице, аква парк на Палићу, а питање дана је када ће бити завршена реконструкција зграде Народног позоришта у Суботици.

    Пастор је нагласио да је она увек имала разумевање за пројекте у свим општинама и градовима где Мађари традиционално и у већем броју живе у Републици Србије.
    "Ви сте увек имали разумевање, увек сте били отворени за реализацију свих оних пројеката који су предвиђени од 2014. године коалиционим споразумима Српске напредне странке и Савеза војвођанских Мађара. Наравно, заслугу за све то има и председник Републике Александар Вучић, пошто је он био потписник свих тих коалиционих споразума", рекао је Пастор.

  • 12:41

    Мариника Тепић: Нико не говори о Ани Брнабић

    Шефица посланичке групе Странке слободе и правде Мариника Тепић је, указујући на повреду пословника, рекла да председавајући Раденовић крши бројне чланове посланика.

    Поручила је да ниједан посланик у првих сат и по времена наставка седнице не прича о Ани Брнабић и њеном избору за председника Народне скупштине.

    "Ви немате овде шта да чујете о Ани Брнабић. Једина тачка је избор јединог кандидата Ане Брнабић. Нико о њој не прича, па и СНС се стиди Ане Брнабић. Биографију која је прочитана сви смо добили", рекла је она.

    Раденовић јој је одговорио да би се осећао боље када би владала пристојност.

image
VV inauguration
banner