Србија и Балкан

Консултације о конституисању Скупштине, заједничко саопштење Србије против насиља и Новог ДСС-а

Српска напредна странка одлучила је да за место председника парламента предложи досадашњу премијерку Ану Брнабић
Консултације о конституисању Скупштине, заједничко саопштење Србије против насиља и Новог ДСС-а© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

У Скупштини Србије почеле су консултације посланичких група о избору потпредседника парламента, чланова радних тела, сталним делегацијама у међународним институцијама.

Састанку присуствују представници владајуће коалиције, листе "Ми глас из народа", а посланици са листе "Србија против насиља" и коалиције НАДА нису се одазвали. Састанку председава најстарији посланик Стојан Раденовић који је и позвао посланичке групе на консултације.

Међу присутнима су у име СНС Владимир Орлић и Миленко Јованов, из СПС Ивица Дачић и Снежана Пауновић, из Странке правде и помирења Усаме Зукорлић, из СДПС Бранимир Јовановић, ЈС представља Живота Старчевић, Савез војвођанских Мађара Елвира Ковач, из ПУПС-а Стефан Кркобабић, Покрета социјалиста Ђорђе Комленски.

Присутни су и посланик Бранко Лукић из посланичке групе "Ми глас из народа Др Бранимир Нестровић" као и посланик из друге групе - "Ми глас из народа" Бранко Павловић.

Заједничко саопштење СПН и Новог ДСС-а

Представници две парламентарне опозиционе коалиције Србија против насиља (СПН) и НАДА које не учествују на данашњим консултацијама о избору руководства парламента, огласиле су се заједничким саопштење у коме су изнеле своје захтеве власти.

"Имајући у виду озбиљну политичку кризу у којој се Србија налази и која је додатно продубљена нерегуларним изборним процесом, представници парламентарне опозиције, Србија против насиља и Српска коалиција НАДА захтевају хитан почетак разговора са представницима власти у вези са побољшањем изборних услова и нормализацијом стања у друштву. Уколико до разговора не дође, искључиву одговорност за стање у друштву и даље погоршање ситуације, сносиће власт", наводи се у кратком саопштењу ове парламентарне опозиције.

Раденовић је раније заказао за понедељак, 18. март седницу на којој треба да се изабере председник парламента, као и потпредседници Народне скупштине, а на дневном реду је именовање генералног секретара, избора чланова радних тела и избор сталног састава делегација у међународним институцијама.

"Чудно понашање опозиције"

Раденовић је оценио и да се могло закључити из понашања тог дела опозиције да се они неће појавити.

"Они се сад чудно понашају. Говорим своје лично мишљење без обзира са које сам листе. Они све комуницирају са медијима, не комуницирају директно", рекао је Раденовић и приметио да представници те листе сада имају неке нове захтеве за изборе, па сад размишљају и ко ће бити министар (прелазне владе).

"То понашање није нормално. Који смисао има њихово учешће у политици, да преваре те гласаче? Парадоксално је. Баш сам питао Ивицу Дачића и он се не може сетити, мислим да није било случајева, ако ви учествујете у нечему, значи морате да идете на консултације кад председник тражи мандатара", каже он.

Раденовић је навео да је на консултацијама у парламенту било речи и о члановима радних тела и саставу сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

"Ја сам се мало и шалио у смислу, пошто они су често у Европи, па могу да буду неки стални чланови Европског парламента", рекао је Раденовић.

"Сад смо разговарали уопштено, било је рећи о потпредседницима Скупштине и то смо на неки начин заокружили. Онда што је много важно о одборима, јер сваки одбор има неки сегмент, на пример спољна политика, унутрашња политика, наука итд. То је дефинитивно закључено, али ће још сутра мало да се утаначи", напоменуо је Раденовић.

Раденовић је рекао и да је спреман за седницу Скупштине Србије у понедељак, 18. марта, коју ће водити као најстарији посланик.

"Не знам, с обзиром како се они понашају, нису јавили...можда ће се изјаснити у медијима... Њима је потребна помоћ неких саветника, неки старији човек, да шетају по Србији, да сврате у неки кафић, па да питају шта даље. Јер објективно, показује се да немају тај капацитет за државност", рекао је Раденовић одговарајући на питање какву седницу очекује у понедељак.

image