Србија и Балкан

Кршење дипломатског речника: Како је Спајић постао Ескобаров миљеник

Уочи посете Подгорици, представник Вашингтона за Западни Балкан прекршио је дипломатски речник и на изненађење многих упутио хвалоспеве Милојку Спајићу. Зашто је то урадио и какве су последице?
Кршење дипломатског речника: Како је Спајић постао Ескобаров миљеник© Ђорђе Цмиљанић/Влада Црне Горе

У тренутку када Влада Црне Горе више личи на побркане лончиће него на коалицију која зна свој правац, а ни односи премијера и председника државе нису најбољи, у Подгорицу стиже специјални изасланик Вашингтона Габријел Ескобар.

Овај прекаљени амерички дипломата налази се на пропутовању Европом, а како је саопштио Стејт департмент, задатак му је да потврди посвећеност САД земљама Западног Балкана док теже евроатланским интеграцијама и дубљој регионалној сарадњи.

И док је након посете Приштини поручио да постоји много разочарања у владу Самоопредељења под управом Аљбина Куртија, није штедео речи похвале на рачун Спајића уочи посете Подгорици.

Тако је рекао да је за Црну Гору најважнији задатак да подржи све што Спајић ради.

"Влада је направила огроман напредак у креирању темеља за просперитетан пут према западу и чланству у ЕУ. Сад је најважнији задатак за Црну Гору да подржи све што премијер ради", категоричан је Ескобар.

Обично дипломате веома пажљиво бирају речи и подршке и критике, а Ескобар је сада одступио од тог правила, оцењује у изјави за РТ Балкан политиколог Владимир Павићевић.

"Сада је господин Ескобар јавно поручио да у Црној Гори само треба следити Спајића и такав став ће у суштини да штети управо Спајићу. У мњењу се таква врста изјаве приписује идеји да се жели марионетска управа, а грађани Црне Горе желе аутономно да одлучују. Делује да је после 25 године бављења Балканом и господин Ескобар почео да занемарује нужни дипломатски такт у јавном обраћању", каже наш саговорник. 

За разлику од Ескобара, помоћник државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмс О'Брајен се током посете Подгорици стриктно придржавао примереног дипломатског језика.

"Што се тиче Црне Горе, О'Брајен се третира као убедљивији ауторитет у односу на неке друге дипломате који наступају у име америчке администрације. Грађани Црне Горе су нарочито поздравили што је приликом недавне посете Подгорици господин О'Брајен у широком луку заобишао било којег саговорника из ДПС-а Мила Ђукановића", каже Павићевић.

Порука Ескобара само је додатно подгрејала узавреле страсти у Подгорици где траје политички сукоб на више фронтова.

Немогуће је отети се утиску да је амерички званичник отворено стао на страну Спајића у сукобу који постоји између њега и председника државе Јакова Милатовића.

"Спајић је коначно почео да мисли и да дела политички. Из дуела са Милатовићем изашао је као победник", каже Павићевић.

Порука америчког званичника да подржава Спајића може да је утиче и на други сукоб, у самој влади и то између владајућег Покрета Европа сад и Демократске Црне Горе због избора в. д. директора Управе полиције.

Тиме што је влада на крају изабрала кандидата којег је предложио Спајић, учврстио је свој ауторитет као председника владе, каже Павићевић.

"Све то ће даље процесе у црногорској политици да чини веома занимљивим", упозорава наш саговорник.

Већ се нагађа да би влада мога да падне због овог сукоба, а Демократе одговарају да неће напустити владу док не затвори поглавља 23 и 24 у преговорима са Европском унијом.

У случају изласка Демократа из владе, Спајић би могао да се ослони на друге странке из коалиције "За будућност Црне Горе".

"Што се тиче међусобне комуникације лидера странака које чине парламентарну већину убедљиво најбољу комуникацију имају Милојко Спајић и Андрија Мандић. Тај однос чини ову владу изузетно стабилном и следећи корак у учвршћивању те стабилности требало би да буде реконструкција владе којом би политички ауторитети из Мандићеве и Кнежевићеве странке били изабрани за нове чланове Спајићеве владе", оцењује Павићевић.

Након одлагања седнице због сукоба унутар владе, Скупштина Црне Горе данас ће напокон наставити заседање. Очекује се да следеће седмице буду саслушани Спајић и министар полиције Данило Шарановић који на седници одбора за безбедност требало да појасне шта се то дешавало на затвореној седници владе на којој је биран шеф полиције.

image