Србија и Балкан

Резолуција о исламофобији: Србија се поново није усагласила са ЕУ током гласања у УН

Србија је, заједно са Русијом, Кином, али и САД, гласала за усвајање резолуције
Резолуција о исламофобији: Србија се поново није усагласила са ЕУ током гласања у УН© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Србија се поново није ускладила са земљама Европске уније током гласања у Генералној скупштини Уједињених нација о Резолуцији којом се позива на увођење мера за борбу против исламофобије.

Резолуцију, која је изгласана на Међународни дан борбе против исламофобије на предлог Пакистана, подржало је 114 земаља чланица УН, док је њих 44 било уздржано. Ниједна земља није гласала против Резолуције.

Међу уздржанима се нашла већина држава Европске уније, као и земље попут Велике Британије, Црне Горе, Аргентине, Бразила, Јерменије и Украјине. Представници неколико земаља, међу којим је и Израел, нису гласали.

Резолуцију су подржале земље са свих континената, укључујући Русију, Кину, Иран и Турску, али и Сједињене Америчке Државе и Канада. За усвајање текста гласале су и Албанија и Босна и Херцеговина.

Резолуцијом се осуђује свако заговарање верске мржње које представља подстицање на дискриминацију, непријатељство или насиље, пре свега према муслиманима што се манифестује у све већем броју инцидената скрнављења њихове свете књиге (Курана), напада на џамије, локалитете и светиње и других облика верске нетолеранције, негативних стереотипа, мржње и насиља над муслиманима, пренела је кинеска агенција Синхуа.

Амандман којим се тражи уклањање дела о Курану, који су предложиле европске земље и Велика Британија, није прихваћен, због чега су те земље остале уздржане.

Ово није први пут у последњих неколико месеци да се Србија није ускладила са Европском унијом током гласања у Генералној скупштини УН, пошто је Београд крајем новембра подржао усвајање резолуције којом се од Израела тражи повлачење са Голанске висоравни, коју та земља држи под окупацијом од 1967. године.

Србија се, такође, са ЕУ није ускладила ни током гласања о резолуцији о осуди величања нацизма, која је усвојена у децембру прошле године.

image