Србија и Балкан

Алергија на Амброзију или нешто друго: Да ли је Рама додирнуо или одгурнуо новинарку? ВИДЕО

Албански медији пренели су данас да је Рама гурнуо новинарку телевизије Сири када му је поставила "незгодно" питање, док су други писали да је Рама хтео да је додирне по лицу, а да се она одмакла
Алергија на Амброзију или нешто друго: Да ли је Рама додирнуо или одгурнуо новинарку? ВИДЕО© Olsi Shehu/Anadolu via Getty Images

Упркос томе што су камере данас забележиле да је албански премијер Еди Рама одговарајући на медијска питања одгурнуо новинарку "ТВ Сири" Амброзију Мету, он је убрзо такве тврдње негирао.

Додао је да нема разлога за извињење.

"Извињење? Извињење након потпуно гнусне лажи која се види на снимку, а десетак новинара и камермана су очевици једноставне истине да не само није било ни најмање агресије, већ је на сва питања одговорено стрпљиво (упркос неколико неетичких прекидања)", навео је Рама на друштвеној мрежи Икс.

Он је оштро одбацио тврдње да је лидер који је "показао презир према критичкој штампи", што, како је рекао, "једноставно није тачно".

"Напротив, показујем многим етичким, али и понекад неетичким новинарима своју пуну спремност да одговорим на сва питања, иако су ови други навикли да ометају", написао је Рама.

Албански премијер поручио је да новинарске организације треба да брину о "заштити вредности слободе, демократије и новинарског интегритета, не само када им прете моћници, већ и када те вредности поткопавају чланови новинарске заједнице".

Албански медији пренели су данас да је Рама гурнуо новинарку телевизије Сири када му је поставила "незгодно" питање, док су други писали да је Рама хтео да је додирне по лицу, а да се она одмакла.

Раније данас, Удружење албанских новинара навело је да је Рама нарушио физички интегритет новинарке, након што је "ТВ Сири" саопштила да је албански премијер гурнуо новинарку ове куће Амброзију Мету која му је поставила питање.

"Удружење албанских новинара изражава солидарност са колегиницом", саопштили су из удружења на Фејсбуку.

"Сејф џурналистс": Рама показује презир према новинарима

Организација "Сејф џурналистс" саопштила је да данашњи инцидент представља образац у ком Рама "показује презир према новинарима, посебно женама, које постављају захтевна питања".

"Премијер Еди Рама је на данашњој конференцији за новинаре одбио да одговара на питања новинарке Амброзије Мете и непримерено покушао да јој додирне образ. Након састанка са политичким лидерима округа у седишту Социјалистичке партије, премијер Рама је одржао импровизовану конференцију за штампу. Током овог догађаја, испитиван је о инвестиционом пројекту у областима Сазан и Звернец који је повезан са Џаредом Кушнером, зетом бившег председника Доналда Трампа", пише у саопштењу.

Како се наводи, Мета је тражила одговоре о користима пројекта за Албанце, процедурама уговарања, постојању студије изводљивости и да ли ће се примењивати сличне пореске олакшице као за инвестицију Луке Драч.

"Премијерово одбијање да се позабави овим питањима од јавног интереса, уз понижавајуцћу опаску - 'незнање није аргумент' - и физички контакт покушајем да јој додирне образ је неприхватљив и алармантан", поручују из "Сејф Џурналистс".

image