Србија и Балкан

Отворен Сајам аутомобила и мотоцикала

Манифестација која ће трајати до 27. марта окупиће око 280 излагача
Отворен Сајам аутомобила и мотоцикала© Antonio Ahel/ATAImages

Салон аутомобила под називом "ДДОР БГ кар шоу 08" и 16. Међународни сајам мотоцикала, квадова, скутера и опреме "Мотопешн" отворени су у Хали 1 Београдског сајма.

Манифестацију је отворио министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, подсећајући да је ово 86. година од како се изложба возила организује у Београду и истичући како је то традиција каквих нема пуно у Србији.

Капије сајма ће за посетиоце бити отворене од четвртка, 21. марта, па све до среде 27. марта. Сајам који се одржава осми пут у овом формату окупиће око 280 излагача са више од 60 аутомобилских и мото брендова и 98 премијера.

У хали 1 ће своја возила представити "Мазда", "Нисан", "Шкода", "Субару", "Пежо", "Хонда", "Опел", Форд", "Џип", "Хјундаи".... "Мерцедес", БМВ и "Мини" своју понуду представиће у хали 3.

Весић је, отварајући манифестацију поручио да је ово најважнији сајам аутомобилске и мото индустрије у овом делу Европе.

"Велики број реномираних излагача, најновији модели, иновативна техничка и технолошка решења и огроман број посетилаца манифестације потврђују да је Србија лидер у области саобраћаја у овом делу Европе", истакао је Весић.
Србија се, како је поручио у наредном периоду мора прилагодити променама у аутомобилској индустрији. Иако држава тренутно заостаје за Европом у броју електричних возила, Весић подсећа да ће у земљи почети производња електричних аутомобила, италијанског бренда "Стелантис".

Навео је како је држава ове године наставила са политиком давања субвенција и по први пут је субвенције определила за електричне аутомобиле. Додао је и да ће Србија наставити са изградњом пропратне инфраструктуре за електрична возила.

"Управо смо завршили тендер за постављање 320 нових пунилица за електричне аутомобиле и почињемо на 16 различитих локација, претворићемо 16 стајалишта на аутопутевима у зелене оазе. На свакој од њих ће бити између пет и 20 пуњача за електричне аутомобиле и у наредном периоду почињемо са постављањем", рекао је Весић.

Подсетио је како је Законом о планирању изградње уведена обавеза да сви који граде зграде, на одређен број паркинг места морају да поставе електричне пуњаче.

"У Закону о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја који ће бити измењен ове године, припремамо посебне ознаке за електричне аутомобиле. То ће бити друга боја таблице, али ће имати и посебан словни знак, у оквиру кога ћемо омогућавати нижу цену путарине, односно готово симболичну цену путарине на нашим аутопутевима. И дозволити локалним самоуправама да могу да их ослободе плаћања паркинга и да им дају друге погодности које можемо да дамо, како би заиста стимулисали наше грађанке и грађане да користе ову врсту аутомобила", истакао је Весић.

Председница Српске асоцијације увозника возила и делова Александра Ђурђевић истакла је да сајам представља најважнији догађај за увознике и представнике великих брендова аутомобила.

Упоредила је београдски сајам са великим европским сајмовима, попут оног у Женеви, наводећи како београдски има више од 30 премијера у аутомобилском сегменту, односно више од 50 у сегменту мотоцикала.
Ђурђевић је оценила како је нулта емисија гасова јасан смер који је аутомобилска индустрија заузела и додала да не постоји готово ниједан произвођач који нема неку врсту понуде у сфери електричних возила.

image