Србија и Балкан

Вучић из Брисела: Морамо да удвостручимо производњу наоружања

Први самит о нуклеарној енергији, који организују Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) и Белгија, одржава се данас у Бриселу, а на њему се обратио председник Србије Александар Вучић
Вучић из Брисела: Морамо да удвостручимо производњу наоружања© FOTO TANJUG/STR

"Не можемо научити пуно од Србије по питањима о нуклеарној енергији, зато што након распада бивше СФРЈ нисмо имали искуства, али верујем да је овај самит важан за будућност моје земље и европског континента. Рекли смо себи да морамо да бар удвостручимо производњу наоружања, али и да побољшамо наш привредни раст, који када говоримо о европском континенту је мали, рекао је председник Србије Александар Вучић на првом Самиту о нуклеарној енергији у Бриселу.

Он је додао да у Србији немамо потребно знање о коришћењу нуклеарне енергије и да не зна како ћемо га стећи, као и стручњаке за ову област.

Вучић је указао на три проблема у Србији када је у питању коришћење нуклеарне енергије.

"Први, барем у мојој земљи немамо потребно знање о коришћењу нуклеарне енергије и не знамо како да набавимо то знање и те људе. Друго како ћемо финансирати те пројекте. Заинтересовани да добијемо четири мала модуларна реактора која ће замени 1.200 мегавата. Не знам како ћемо то финансирати пошто је то 7,5 милијарди евра. Спремни само да учествујемо, али морамо добити неку врсту подршке од водећих држава из ЕУ", рекао је Вучић на самиту.

Он је додао да ће бити потребно да променимо став наших људи, и да то није једноставно, али да смо спремни да то урадимо.

"То не значи да ћемо морати да се само прилагодимо него и да се променимо. Најпре, наш законодавни оквир и урадићемо то. И ако ћемо имати континуитет ужасних безбедносних ситуација што значи и подразумева различите типове рата у свету, моје питање је ко ће ово финансирати, како ћемо обезбедити веће стопе раста и како ћемо производити више војне опреме него што смо то пре радили", указао је председник.

Он је позвао генералног директора ИАЕА Рафаела Гросија да буде гост Србије.

image