Србија и Балкан

Боцан-Харченко на конференцији поводом 25 година од бомбардовања СРЈ: Агресија у сваком смислу

У Руском дому у Београду одржана је конференција "НАТО агресија – 25 година касније" у организацији Фондације Бесмртни пук Србија, а отворили су је почасни председник фондације др Ненад Поповић и амбасадор Руске Федерације у Србији, његова екселенција Александар Боцан-Харченко
Боцан-Харченко на конференцији поводом 25 година од бомбардовања СРЈ: Агресија у сваком смислу© РТ Балкан

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко поручио је са данашње конференције да је захтев Русије за одржавање седнице Савета безбедности Уједињених нација поводом четврт века од НАТО бомбардовања СР Југославије само једна у низу иницијатива које ће Москва покренути.

"Агресија НАТО-а на СРЈ 1999. је стварна агресија у сваком смислу те речи", поручио је амбасадор Руске Федерације, додајући да је то био напад на земљу која уопште није била претња за НАТО и Америку као државу чланицу.

"Жеља је дезинтеграција Србије и да се Косово претвори у тзв. независну државу", поручује он.

Боцан-Харченко НАТО агресију на СРЈ назвао је почетком рушења међународног права и повукао паралелу између приштинског и кијевског режима, наводећи да је НАТО радио на томе да тзв. Косово постане антисрпско, као што је Украјина антируска.

"Не очекујемо да можемо одмах да променимо позицију Запада да признају да су извршили агресију, да признају одговорност коју нису преузели на себе и да за то плате цену коју су требали да плате. А штета је око 100 милијарди долара – углавном на цивилну инфраструктуру, а жртве су биле бројне", рекао је присутнима руски амбасадор.

Конференција je окупила више од 100 експерата и гостију. Учесници ће се бавити низом тема које сагледавају дешавања из 1999. године са различитих аспеката, од војних анализа до историјских и политичких прегледа околности које су довеле до НАТО агресије над Србијом.

"Пре агресије и током ње, вероватно први пут у таквом обиму, коришћене су методе „хибридног рата", уз економски притисак и невероватну антисрпску пропаганду. Сада смо суочени са русофобијом и сетимо се тадашње србофобије. свуда, на сваком углу Европе , САД , па чак и, што се може назвати демонизацијом Србије и српског народа", рекао је Боцан-Харченко.

Небојша Буљин, испред Удружења бораца са Кошара, поклонио је амбасадору Боцан-Харченку мајицу са амблемом удружења. 

Почасни председник Фондације Бесмртни пук Србија др Ненад Поповић истакао је колико је поносан на нашу борбу против многоструко јачег непријатеља.

"Србија jе суверена и слободна земља која се храбро супротставила вишеструко јачем непријатељу 1999. године, који je желео не само да joj одузме део територије, већ да joj сломи дух и да je суштински покори", истакао је Поповић, додајући:

"Ми се ових дана са пијететом и тугом сећамо хиљада убијених српских грађана, невине убијене деце попут мале Милице Ракић, који су страдали од НАТО бомби само због тога што су Срби. Ми ова дан страдања без страха обележавамо на иницијативу председника Вучића, да се никада не заборави неправда и злочин нанет Србији, и да се никада не заборави од којег дана je свет ушао у хаос без правила и принципа."

Учесницима конференције која ће трајати готово читав дан обратиће се историчари, стручњаци за међународно право, као и ветерани.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner