Србија и Балкан

Амерички дипломата: Србија вежба с НАТО снагама па шаље обавештајне податке Русији

НАТО вежбе су сјајна прилика за прикупљање информација, тврди албански лобиста
Амерички дипломата: Србија вежба с НАТО снагама па шаље обавештајне податке РусијиGetty © Anadolu / Contributor

Србија сарађује са НАТО-ом и Сједињеним Државама из два разлога, пише на свом блогу амерички дипломата Данијел Сервер. Први је зато што "пружају добру обуку, којој Руси нису у стању да парирају". Други разлог је, каже албански лобиста, јер вежбе НАТО-а пружају одличне могућности за прикупљање обавештајних података.

Сервер, који је у правом маниру албанског лобисте, говор председника Србије Александра Вучића поводом обележавања годишњице погрома на Косову и Метохији, протумачио као најаву "инвазије" на српску покрајину, објашњава да те информације Београд шаље Москви и чува да би их употребио у случају "војне акције против НАТО снага на Косову".

Како је, пише Сервер, свима јасно да америчко "толерисање Вучићевог понашања" неће променити одлуку Београда да се сврста уз Москву, "Вашингтон треба да преиспита своје дугогодишње напоре да се удвара Вучићу".

Не само да је тај пројекат пропао, пише Сервер, већ је подстакло његове "иредентистичке" амбиције, не само на КиМ, већ и у Црној Гори и Босни и Херцеговини.

"'Српски свет' коме он тежи је стриктно аналоган 'руском свету' који председник Путин покушава да створи у Грузији, Белорусији, Молдавији и најамбициозније Украјини. Запад треба да се супротстави руским и српским етнотериторијалним амбицијама, а не да их охрабрује", сматра Сервер.

"Америчка политика треба да се врати фаворизовању својих пријатеља на Балкану и супротстављању својим непријатељима", закључио је он.

image