Србија и Балкан

ЕУ отворила приступне преговоре с БиХ

Босна и Херцеговина има статус кандидата за пуноправно чланство од децембра 2022. године
ЕУ отворила приступне преговоре с БиХGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Лидери ЕУ одлучили су да отворе приступне преговоре с Босном и Херцеговином, саопштио је председник Европског савета Шарл Мишел.

Мишел је на Иксу честитао БиХ и поручио да је њено место у европској породици.

"Данашња одлука је кључни корак напред на вашем путу ка ЕУ. Сада напоран рад треба да се настави како би Босна и Херцеговина стабилно напредовала, као што ваш народ жели", поручио је Мишел.

Шефови држава и влада ЕУ одлучивали су данас о почетку преговора с БиХ, након што је Европска комисија (ЕК) раније овог месеца препоручила отварање преговора о приступању ЕУ са Босном и Херцеговином.

Холандски премијер Марк Руте изјавио је, по доласку на самит Европског савета, да подржава предлог ЕК за отварање приступних преговора с БиХ, али да та земља мора уради више да би се постигао договор унутар ЕУ око усвајања преговарачког оквира за БиХ.

У извештају који је ЕК објавила прошле недеље наводи се да је БиХ постигла неопходан ниво усклађености са критеријумима за чланство у ЕУ.

Председница ЕК Урсула фон дер Лајен рекла је недавно да је БиХ, од када је добила статус кандидата у децембру 2022. године, направила "импресивне кораке" у погледу напретка и показала да може да испуни критеријуме за чланство.

Лидери ЕУ су током самита Европског савета у децембру 2023. изразили спремност да отворе приступне преговоре с БиХ, када та земља оствари неопходну усаглашеност с критеријумима за чланство у ЕУ и позвали ЕК да у марту извести Савет о напретку БиХ о напретку у испуњавања тих критеријума.

БиХ има статус кандидата за пуноправно чланство од децембра 2022. године.

image
VV inauguration
banner