Србија и Балкан

Проба мале матуре ове недеље: Осмаци полажу три теста, још може да се промени изборни предмет

Осмаци су ове године највише бирали географију – 40 одсто, њих 17.968, затим следи биологија са 36 одсто, историја са 10 одсто, хемија са 7,6 и физика са само 6,4 одсто
Проба мале матуре ове недеље: Осмаци полажу три теста, још може да се промени изборни предмет© Photo by Stefano Guidi/Getty Images

Од када је 2023. промењен систем бодовања на малој матури, тако да математика и српски, односно матерњи језик носе по 14 поена, а трећи изабрани предмет 13 бодова, најављују се друге новине попут комплетне дигитализације целог процеса и преласка на е-тестирање.

Док се то не догоди, ученике осмих разреда основних школа ове недеље чека проба мале матуре.

До највећег испита који их очекује од 17. до 19. јуна има још три месеца, када ће напокон знати коју ће средњу школу и смер уписати у наставку школовања.

Ове недеље ће се током два дана, у петак и суботу 22. и 23. марта, осмаци наћи на провери знања из три предмета: првог дана имаће тест из математике, а другог српски/матерњи језик и тест из предмета који су изабрали (географија, историја, биологија, физика и хемија).

"За разлику од претходне, ове школске године новина је то што ће ученици имати могућност да од 8. до 11. априла донесу коначну одлуку из ког ће предмета радити трећи тест на завршном испиту. Дакле, иако су сада пријавили одређени предмет, имаће још времена да се предомисле. Након 11. априла, нема предомишљања", изјавила је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

Проба завршног испита је прилика да се ученици упознају са свим процедурама, изгледом и структуром теста које их чекају у јуну, али и да провере своје знање. Многи ђаци ће тек тада први пут осетити атмосферу, па им ово искуство пуно значи. 

До сада су осмаци махом показали боље резултате у јунском року, него на проби у марту.

"За то има више разлога. Прво, то што до јуна имају још пар месеци за припрему и учење, па у јунском року излазе са много више знања. Са друге стране, у том тренутку им судбина и даљи ток школовања зависе од тога како ураде малу матуру, па су сигурно заинтересованији него за пробу. Веома је тешко колегама наставницима да мотивишу ђаке да и сада, на проби приступе послу као да је јунски рок", објаснио је раније директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, проф. др Бранислав Ранђеловић.

За израду тестова задужен је управо поменути Завод, одакле су стигле незваничне информације да ће број отворених и затворених задатака на пробном тесту бити сличан као и претходних година, што значи да ће већина задатака бити затвореног типа, на заокруживање, где се од ученика тражи да обележе једно или више тачних решења.

Сви тестови морају да буду у складу са стандардима, да садрже задатке на сва три нивоа – основни, средњи и напредни.

Већина ђака изабрала географију

На основу Календара активности за спровођење завршног испита на крају основног образовања, ученици осмог разреда имали су рок од 1. до 29. децембра да се изјасне који ће предмет полагати као трећи на завршном испиту у јуну, као и на пробној малој матури.

Трећи предмет је замена за некадашњи комбиновани тест. Раније су осмаци на том тесту полагали градиво из пет предмета, а од прошле године, односно мале матуре 2023, ђаци се изјашњавају за само један предмет - што им је знатно олакшало саму припрему.

Осмаци су ове године највише бирали географију – 40 одсто, њих 17.968, затим следи биологија са 36 одсто, историја са 10 одсто, хемија са 7,6 и физика са само 6,4 одсто.

Календар мале матуре

22. март: Проба мале матуре – математика (12.00)

23. март: Проба мале матуре – српски (9.00)

23. март: Проба мале матуре – тест по избору (11.30)

8-11. април: Рок за промену трећег изборног предмета

17. јун: Мала матура, тест из српског језика

18. јун: Мала матура, тест из математике

19. јун: Мала матура, тест по избору

21. јун: Прелиминарни резултати мале матуре

24. јун: Коначни резултати мале матуре

25-26. јун: Попуњавање листа жеља за упис

1. јул: Коначна расподела ђака по школама

image