Србија и Балкан

Највише осмака одабрало географију за трећи тест на малој матури

Најмање њих одлучило се за физику - 2.829 ђака
Највише осмака одабрало географију за трећи тест на малој матури© Antonio Ahel/ATAImages

Последњег дана првог полугодишта, 29. децембра, истиче рок да се ученици осмог разреда изјасне о томе који предмет су одабрали да полажу као трећи на завршном испиту. Ова провера знања састоји се из три дела и обавезна је на крају основног образовања, а чине је тест из српског, односно матерњег језика, затим из математике и последњи је тест из изабраног предмета који може бити: биологија, историја, географија, физика или хемија. 

Генерација осмака има око 65.000 деце, а више од 45.500 њих се већ определило за један од пет понуђених изборних предмета. Највише ученика, за сада, одлучило је да на трећем матурском тесту полаже географију - 17.968.

По исказаном интересовању ученика следи биологија - 16.669. Значајно је мање ђака који желе да решавају задатке из историје - 4.465, још мање из хемије - 3.593, а најмање из физике - 2.829, како тренутно бележи статистика Министарства просвете. 

Од 22. до 26. јануара 2024. ђаци ће имати прилику да провере да ли је опредељење које су исказали о томе из ког ће предмета радити трећи матурски тест исправно евидентирано, а 29. и 30 јануара у матичним осмолеткама моћи ће да уложе приговор уколико уоче евентуалне грешке, које ће се тада и исправити. Првог фебруара на сајту "Моја средња школа" и у основним школама биће објављено, тиме и озваничено, који су предмет осмаци одабрали да полажу као трећи део матуре.

Верна симулација мале матуре, пробно завршни испит, одржаће се у марту у свим основним школама на територији Србије. Планирано је да проба мале матуре траје два дана и да ученици осмог разреда у петак 22. марта решавају тест из математике, сутрадан из српског и изабраног предмета. Од 25. марта до 5. априла предвиђено је да се анализирају резултати пробе мале матуре и да се још једном провери тачност евидентираних изјашњења осмака о томе који предмет желе да полажу на трећем тесту.

Од 8. до 11. априла у основним школама које похађају ђаци ће моћи да поднесу захтев да се измени предмет који су раније одабрали. Након тих исправки више нема предомишљања.

Пријављивање малих матураната за полагање пријемних испита предвиђено је од 15. до 22. априла, а оба посебна тестирања биће организована у мају. Завршни испит одржаће се 17, 18. и 19. јуна.

image