Србија и Балкан

Цвијановићева: Преговарачки процес с ЕУ припада домаћим структурама, а не неизабраном странцу

Преговори ће трајати, БиХ мора да испуни много обавеза, укључујући и то да укине страни интервенционизам, дајући предност унутрашњем договору и одлучивању, истакла је српски члан Председништва БиХ
Цвијановићева: Преговарачки процес с ЕУ припада домаћим структурама, а не неизабраном странцу© FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић коментарисала је одлуку Брисела да отвори приступне преговоре с Босном и Херцеговином оценивши да то подразумева да домаће структуре раде свој посао без уплитања странаца, чиме ће се допринети демократском капацитету БиХ, али и потврдити уставне надлежности у оквиру Дејтонског споразума.

"То је процес који припада домаћим структурама, а не неизабраном странцу у оквиру тога. Ово што се сада десило показује да сметња није децентрализована БиХ, али желимо да кажемо да јесте деловање појединца који се ставио изнад институција и закона", рекла је Цвијановић на конференцији за новинаре у Бањалуци, те истакла да отварања преговора не би било без Републике Српске и деловања њених представника.

По њеним речима, приоритет је да се процес преузме у своје руке, то јест да се искључи страни интервенционизам, да у Уставном суду БиХ седе домаће судије.

"Не знам због чега се колеге у Федерацији држе страних судија и лажног високог представника", рекла је Цвијановићева.

Такође, упозорила је да ће преговори потрајати, што је потврђено и на самиту Европског савета, подсетивши да БиХ мора да испуни много обавеза, укључујући и то да укине страни интервенционизам, дајући предност унутрашњем договору и одлучивању.

"Свакако ћемо се бавити и са 14 приоритета. Сва питања се налазе у оквиру преговарачког процеса. Ствар пријема није нешто што ће се десити брзо. Желим да видим преговарачки, а не преварантски процес", прецизирала је Цвијановићева, која ће у име Републике Српске надзирати све преговоре о приступању БиХ ЕУ.

image