Србија и Балкан

Министарка Грујичић у Сочију потписује Меморандум о сарадњи који значи живот онколошким пацијентима

Према речима министарке Грујичић примена нуклеарне енергије у медицини је велика шанса, не само за онколошке болести, него и за дијагностику, посебно аутоимуних болести јер постоји велика сличност између системских болести, аутоимуних и онколошких
Министарка Грујичић у Сочију потписује Меморандум о сарадњи који значи живот онколошким пацијентимаGetty © ATA Images

У Сочију данас почиње интернационални форум "Атом Експо 2024" на коме ће се разговарати о глобалној употреби нуклеарне енергије, а како је најавила министарка здравља у Влади Србије Даница Грујичић, Министарство здравља ће у Сочију потписати Меморандум о сарадњи са једним од глобалних лидера у примени нуклеарне енергије у разним областима компанијом "Росатом".

"'Росатом' је лидер у свету када је атомска енергија у питању. Нуклеарна медицина је нешто што је потпуно ново. Велика је шанса у комбинацији биолошке терапије и иновативне терапије са изотопима, односно радиофармацима", рекла је она за РТС и поручила да се не би требало плашити нуклеарне енергије.

Додала је да је нуклеарна медицина у развоју, али да и ми у сарадњи са "Росатомом" можемо веома брзо овладати најновијим технологијама.

Указала је да је веома важно то што се преко биолошке терапије изотоп доводи баш тамо где треба, дакле до малигне ћелије.

Према њеним речима, то је велика шанса не само за онколошке болести, него и за дијагностику, посебно аутоимуних болести јер постоји велика сличност између системских болести, аутоимуних и онколошких.

"И једне и друге могу веома брзо да угрозе живот, а нама остаје да се организујемо тако као и они што раде, да примарна здравствена заштита буде ослонац читавог здравственог система", навела је министарка.

Србија и Мађарска, бројне могућности медицинске сарадње

Министарка Грујичић на маргинама форума срела се са колегом из Мађарске, министром спољних послова Петром Сијартом.

Том приликом отвориле су се бројне могућности сарадње у области здравства, посебно у области онкологије, с обзиром да и Србија и Мађарска имају велики број оболелих и велику смртност од онколоших обољења.

Посебна тема била је сарадња у области нуклеарне медицине, коју министарка Грујичић увек истиче као будућност у лечењу пацијената, јер Мађарска има развијен Центар за нуклеарну медицину у Дебрецину. У том смислу, било је речи о посети наших стручњака овом Центру.

Једна од тема била је и погранична сарадња у правцу развоја здравствених установа уз државне границе са обе стране, како би се грађанима Србије и Мађарске олакшала здравствена заштита и нега нарочито у случајевима ургентних стања.

Министри Србије и Мађарске су разменили позиве за посету својим државама, јер су се на састанку отвориле и друге теме будуће сарадње.

Форум се одржава под називом "Чиста енергија - Креирамо будућност заједно", а на њему учествује 75 држава, 4.500 учесника, међу којима су министри и представници владиних агенција, представници највећих компанија глобалне нуклеарне индустрије, као и бројни међународни стручњаци.

image
VV inauguration
banner