Србија и Балкан

Петронијевић за "РИА Новости": Сукоби у Југославији и Украјини имају много тога заједничког (ВИДЕО)

Стратегија распада бивше Југославије, а потом и СРЈ, била је да се изазову мали сукоби или сукоби ниског интензитета, односно да се изазове грађански рат, модел познат целом свету, оцењује адвокат
Петронијевић за "РИА Новости": Сукоби у Југославији и Украјини имају много тога заједничког (ВИДЕО)© Amir Hamzagic/ATAImages

Сукоби у Југославији и Украјини имају много тога заједничког, јер Запад у оба случаја користи "проверене методе рада", изјавио је адвокат Горан Петронијевић за "РИА Новости.

Петронијевић је 1998. године из Београда послат да ради као судија на Косову и Метохији, пошто су локалне судије масовно напуштале своја места под притиском милитаната, а 2000. био је члан Окружног суда у Београду, који је водио поступак против НАТО лидера.

"Већ сам 1998. знао шта ће се догодити на тој територији. Имали смо довољно информација да се спрема распад СР Југославије, коју су тада чиниле Србија и Црна Гора. Добили смо информацију да Запад предузимаакције у покушају да се уништи СРЈ. И тако се, наравно, догодило", присећа се Петронијевић.

Како тврди, сукоб су у почетку подстакле западне земље, јер су пружале и војну и материјалну, као и дипломатску подршку милитантима.

"Албанци су почели са терористичким нападима на КиМ 1998. године, а за то су обучавани у Албанији, у специјалним камповима за обуку и на Западу. Углавном су их обучавали НАТО инструктори", наводи Петронијевић и истиче да је циљ Запада био да започне сукоб.

Како оцењује, стратегија распада бивше Југославије, а потом и СРЈ, била је да се изазову мали сукоби или сукоби ниског интензитета, односно да се изазове грађански рат, модел познат целом свету.

"То се данас види у односима Русије и Украјине. Мали сукоби прерастају у озбиљније, у којима Запад и НАТО играју улогу спасиоца. Запад долази као онај који решава ситуацију, доноси мир и демократију. Наравно, ми већ знамо да то није ништа друго до начин да се заузме територија, тако је окупирана и СРЈ", напомиње Петронијевић.

image