Србија и Балкан

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање: Приоритет скраћење листа чекања

Радојевић Шкодрић је изнела податак да се на Институту за ортопедију "Бањица" у марту 2023. године на операцију чекало седам до 10 година, а да се за годину дана, откако је уведена мера преусмерења пацијената, листа чекања смањила на три године
Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање: Приоритет скраћење листа чекања© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић изјавила је данас да је скраћење листа чекања тренутно приоритет у раду фонда, посебно када се ради о ортопедским операцијама.

Радојевић Шкодрић је изнела податак да се на Институту за ортопедију "Бањица" у марту 2023. године на операцију чекало седам до 10 година, а да се за годину дана, откако је уведена мера преусмерења пацијената, листа чекања смањила на три године. 

"То је поуздан податак са 'Бањице', који ми је пренео директор, др Зоран Башчаревић. За годину дана, не само да смо зауставили раст листи чекања већ смо и успели да смањимо број пацијената за око десет одсто, од марта 2023. са 36.000 на 32.000 до марта ове године. То је заиста помак, а план је да у што краћем периоду дођемо до годину дана чекања. То је наш план за крај ове и почетак следеће године, док је циљ да се иде тренд на шест месеци чекања максимално, као што је то свуда у свету", истакла је директорка фонда.

Листе чекања постоје у готово већини и најразвијенијих земаља, наводи Радојевић Шкодрић и подсећа да у Србији постоје од 2006. године.

"Грађани су, да подсетим, тада сами куповали протезе, кукове и колена..оно што је сада незамисливо да се купује, а није се ни знало колике су листе чекања", указала је она.

Истиче да се пре пандемије ишло на смањење периода чекања на ортопедске операције, а да се од прошле године, на иницијативу РФЗО-а уводи мера преусмеравања из болнице у којој пацијент чека, у другу где операцију може добити раније.

"Разлика код нас у Србији, у односу на друге земље је, ево на пример, у Енглеској, ако се дуже чека пацијент се аутоматски пребацује у другу болницу, а код нас пацијент изрази жељу где жели да се оперише. Жао ми је што неки медији и поједини здравствени радници нису упућени на меру преусмеравања са установа где се дуго чека на тамо где се краће чека. Ми смо тражили да се ажурирају листе и да се преусмеравају они који најдуже чекају у оне болнице које то могу брже да ураде", објашњава Радојевић Шкодрић.

image