Србија и Балкан

Оштра порука из Патријашрије Новом ДСС-у: Прво се упознајте са ставовима патријарха о КиМ

Црква на писмо Новог ДСС неће одговарати, али је изражено чуђење што је "Нови ДСС и даље традиционално необавештен"
Оштра порука из Патријашрије Новом ДСС-у: Прво се упознајте са ставовима патријарха о КиМ© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Нови ДСС упутио је писмо патријарху српском Порфирију са молбом да се патријархов и глас СПЦ, "чешће, свакодневно и гласније чује како би се тиме охрабрио преостали српски народ на КиМ", потврдили су Танјугу у Патријаршији, наводећи да предлажу вођству Новог ДСС-а да се упозна са ставовима Цркве и патријарха Порфирија који је више него добро упућен у сложеност косовско-метохијских прилика.

Саговорник Танјуга који је захтевао да остане анониман рекао је да црква на писмо Новог ДСС неће одговарати, али и изразио чуђење што је, како је навео, "Нови ДСС и даље традиционално необавештен", јер су колико јуче, 26. марта, Црква и Матица српска, уз учешће најзначајнијих српских историчара, политиколога, дипломата, теолога, али и владике Теодосија, одржали важно научно саветовање на коме је патријарх Порфирије изнео веома прецизан, јасно дефинисан и непоколебљив став Цркве о КиМ, а који су пренели сви важни медији у Србији и региону.

Из Патријаршије предлажу вођству Новог ДСС-а да се упозна са ставовима Цркве и патријарха Порфирија који је више него добро упућен у сложеност косовско-метохијских прилика и веома ангажовано, заједно са државом, али и свима који брину о Косову и Метохији, никога не искључујући, чини све што је могуће ради побољшања положаја нашег верног народа и његових светиња.

У писму које је Нови ДСС раније упутио патријарху Порфирију наводи се, између осталог, да патријарха српског "дубоко и понизно моле да се глас СПЦ, глас његове Светости, чешће, свакодневно и гласније чује како би се тиме охрабрио преостали српски народ на Косову и Метохији".

Из Новог ДСС су изразили молбу патријарху и "да се континуирано дају савети и подстицаји свакој световној власти, садашњој и свакој другој, будућој, те да се уз призивање мудрости и одговорности одустане од политике прећутног, пузећег признања сецесије Косова и Метохије".

"Ставови Светог Архијерејског Синода СПЦ јасни су и часни и стога Вас молимо да их у овим драматичним данима, а ради опстанка српског народа и српске државе, што чешће упућујете јавности, не либећи се изношења оцене политике, како прошлих, тако и садашње световне власти. Напротив. У овим временима и у оваквим околностима нико не би имао право да приговори Цркви да се неовлашћено меша у политику и у државне послове, јер је важност питања опстанка народа далеко изнад свих других питања права и надлежности Цркве у секуларним државама'', наводи се, поред осталог у писму Новог ДСС.

image