Србија и Балкан

Посебна седница Скупштине РС због Шмитових претњи: На дневном реду само једна тачка

Српски члан Председништва БиХ осврнула се на безбедносне претње и подсетила на лажне тврдње министра одбране у Савету министара БиХ Зукана Хелеза крајем прошле године, да се у Републици Српској налазе кампови за обуку руских војника. Цвијановићева је навела да је Хелез ово учинио како би скренуо пажњу са регрутовања и обука грађана БиХ за Исламску државу што се дешава у БиХ
Посебна седница Скупштине РС због Шмитових претњи: На дневном реду само једна тачка© ATA Images

Посланици Народне скупштине Републике Српске, данас на посебној седници разматрају актуелну безбедносну и политичку ситуацију у свету и утицај на Републику Српску, што ће, уједно, бити и једина тачка дневног реда.

Седница се одржава на предлог председника Републике Српске Милорада Додика, председника Народне скупштине Ненада Стевандића, председника Владе Српске Радована Вишковића и српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић.

Дневни ред је усвојен једногласно, гласовима "за" свих присутних народних посланика. 

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је данас да су све кризе у БиХ почеле наметањем одлука странаца.

Стевандић је у обраћању на посебној седници Народне скупштине Републике Српске подсјетио да је Република Српска реаговала и да и даље указује да Кристијан Шмит нема легитимитет, нагласивши да Шмит нема подршку Европске уније, Савета безбедности УН, а у БиХ ни подршку два конститутивна народа

Он је истакао да ће Република Српска бранити свој институционални опстанак у највишем законодавном тијелу - Народној скупштини.

"Република Српска је настала у миру, одбрањена је у рату, а данас је њен опстанак угроженији због настојања колективног Запада", рекао је Стевандић.

Реч је узела српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић и изнела је да поједини странци у БиХ руше Уставни поредак државе.

Цвијановићева је навела да је "рушење дејтонског споразума рушење БиХ, али да то не ради РС већ упорно, дрско и безобразно раде поједини страни актери".

"Република Српска и њени представници у потпуности поштују Дејтонски споразум. Чињеница је да се Дејтонски споразум данас крши само од стране неизабраног странца", поручила је Цвијановићева.

Она је подсетила да Кристијан Шмит није прошао процедуру именовања и да нема легитимитет, истичући да Шмит руши Дејтон и потврђује да БиХ нема суверенитет.

Цвијановићева је истакла да је Република Српска на челу са Милорадом Додиком конструктиван партнер, осим у случају када се руши Дејтонски споразум, који на све начине покушавају да заштите.

Српски члан Председништва БиХ осврнула се на безбедносне претње и подсетила на лажне тврдње министра одбране у Савету министара БиХ Зукана Хелеза крајем прошле године, да се у Републици Српској налазе кампови за обуку руских војника. Цвијановићева је навела да је Хелез ово учинио како би скренуо пажњу са регрутовања и обука грађана БиХ за Исламску државу што се дешава у БиХ, указујући на пример Горње Маоче.

Цвијановићева је указала и да многе стране службе упозоравају на борце Исламске државе са Балкана, а БиХ и "Косово" етикетирали су као расадник за регрутовање и обуку терориста.

У прилог њеним тврдњама говоре и подаци руског Министарства одбране о пристиглим и ликвидираним страним плаћеницима који ратују у Украјини, од којих је чак 207 из Босне и Херцеговине и 191 ратник са Косова.

Она је истакла да и су санкције и политички мотивисани процеси против руководства РС само доказ да одређене Западне земље не знају како се решавају проблеми у БиХ, а све у циљу да Шмит и стране судије остану, као својеврстан баласт не само Српској, већ и БиХ на европском путу.

Вишковић је у обраћању на посебној седници Народне скупштине Републике Српске поручио да ће свака одлука Републике Српске бити одмерена и усмерена ка циљу да грађани не осете негативни утицај свих дешавања.

"Нећемо одустати од мирне и легалне борбе за интересе Републике Српске", рекао је Вишковић.

Премијер Српске је нагласио да је Република Српска изложена бројним притисцима - суди се председнику Српске Милораду Додику, њена имовина постала је плен нелегитимног странца Кристијана Шмита и појединих центара моћи из Сарајева, креирају се безбедносни изазови како би се пољуљало поверење у републичке институције, а последњих дана изражен је и притисак на финансијске институције у виду блокаде рачуна лица која се налазе на листи америчких санкција.

Вишковић је истакао да је циљ ових притисака и синхронизованих удара дестабилизација Републике Српске.

"Шта је одговор на незаконито поступање? Одговор је међународно право које се, колико год до сад било гажено, мора појавити. Одговор на Шмита је систематичност и дословна примена Дејтонског споразума, што Република Српска ради годинама", рекао је премијер.

Вишковић је указао на потребу окупљања свих снага у Српској када неко са стране покушава да угрози Републику.

"Потребно је да се више него икад окупимо када неко са стране покушава да угрози Републику Српску, да заузмемо одбрамбени положај и да престане да буде важно ко на којој страни парламента седи", рекао је Вишковић.

Он је рекао да је БиХ добила преговарачки статус са ЕУ искључиво због Републике Српске и њених представника, али да нема будућност уколико се настави мешање страног фактора у унутрашња питања.

"Недопустиво је да у земљи која је на путу ка ЕУ, постоји нелегитимни странац који намеће законе", поручио је Вишковић.

Он је истакао да Шмит својим нелегалним деловањем урушава безбедносну и економску ситуацију и да је креатор кризе у БиХ.

Председник парламента Ненад Стевандић сматра да треба да буду донесени и закључци, међу којима и онај о опредељењу Републике Српске, поштовању и дословном примењивању међународног права и Општег оквирног мировног споразума.

"Ми ћемо донети политички став да се зна да ниједан Србин није био терориста ни на челу неког покрета. То морамо јасно да презентујемо. Али да се бранимо од тероризма. Тероризам се дешава када су испоштована три фактора. Прво мржња - то ми у БиХ имамо, друго - доступност мете и треће - да имате оружје или новац. Све те три ствари у БиХ већ постоје. Ако оне постоје треба да објаснимо грађанима", изјавио је Стевандић.

Стевандић је у емисији "Телеринг" изјавио да се не сме потценити могућност терористичких напада у БиХ и додао да озбиљан народ размишља унапред.

image