Србија и Балкан

Београдска декларација: Распустити НАТО, хегемонизам послати у историју

Усвојена завршна декларација учесника конференције поводом 25. година НАТО агресије
Београдска декларација: Распустити НАТО, хегемонизам послати у историју© Министарство одбране Србије

Учесници Међународне конференције, одржане у Београду од 22. до 24. марта поводом 25. годишњице оружане НАТО агресије против Савезне Републике Југославије "Од агресије до новог праведног поретка", усвојили су Београдску декларацију у којој се одлучно осуђује НАТО агресија из 1999. године као илегалан, освајачки и злочиначки рат против суверене, мирољубиве европске земље.

Наиме, декларацију је потписао више од 100 интелектуалаца из целог света.

"Агресија је извршена под лажним изговорима и одговорност НАТО-а не може се ни са чим умањити. 'Хуманитарна катастрофа' није претила од државних власти већ од експанзионизма НАТО-а. У Рачку се није догодио 'масакр цивила' већ легитимна државна реакција против тероризма. 'План потковица' није постојао, а самим тим ни 'хуманитарни' ратови или интервенције – не постоје", наводи се на почетку Декларације.

Објашњава се да су циљеви рата били отимање Kосова и Метохије од Србије и пуна контрола Балкана, распоређивање америчких трупа на Балкану за потребе стратегије ширења на Исток, успостављање преседана за интервенције кршењем међународног права и неприкосновености СБ УН и оправдавање постојања и излазак НАТО-а изван уговорног подручја утврђеног 1949.

"НАТО агресија је представљала рушење правног поретка мира и безбедности у Европи и свету, успостављених на резултатима Другог светског рата. Балкан је данас нестабилнији, Европа без самосталности идентитета и визије. Алијанса је признала да је нападом на СР Југославију прекршила међународно право и да је користила муницију са осиромашеним уранијумом", истиче се.

У даљем тексту се наводи да Србија, као жртва противправног акта агресије има право на накнаду ратне штете, која износи око 100 милијарди америчких долара

"Изражавамо снажну подршку и солидарност са напорима Србије у отклањању последица агресије и настојањима да не дозволи да се оружана НАТО агресија наставља другим средствима. Изражавамо пуну подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије са међународно признатим границама у којима је наставила своје чланство у ОУН, ОЕБС и другим универзалним међународним организацијама", наглашава се.

Распустити НАТО и укинути стране војне базе

У Декларацији се изражава најдубља забринутост због убрзане ескалације непријатељстава и сукоба у глобалним односима, доливања уља на ватру сукоба, настављања провокација и опасности од глобалног сукоба.

"Свет је на ивици понора. Човечанство ће – или обуздати разуларену агресију отуђених центара моћи, или пасти у тај понор. Зато смо јединствени у захтеву за неодложно отпочињање дијалога на стратешком нивоу, под окриљем УН, са циљем да се зауставе ескалација, гомилање конвенционалног и нуклеарног оружја и кршење међународних споразума", додаје се.

Потписници траже укидање страних војних база, потпуно повлачење америчког тактичког нуклеарног оружја и постројења тзв. антиракетне одбране из Европе, који погоршавају безбедност.

"Највећу препреку поретку равноправних народа представљају реликти Хладног рата. Зато НАТО треба распустити, а доктрину хегемонизма, експанзионизма и неоколонијализма послати у историју", наводи се.

Осуда убијања Палестинаца и терористичког напада у Москви

Потписници су осудили масовно убијање недужног палестинског народа, посебно, масовно убијање деце, и позвали на неодложан прекид ватре у Појасу Газе и другим деловима у којима живи палестински народ.

Осврнувши се на рат у Украјини, потписници Декларације сматрају да је то последица стратегије ширења НАТО-а на Исток, при чему су изневерени сви договори да неће бити експанзије.

У оквиру Декларације, потписници су најоштрије осудили и терористички напад у Москви.

"Најоштрије осуђујемо гнусни, бестијални и провокативни терористички напад у Москви, у којем је настрадао велики број недужних људи и изражавамо уверење да ће починиоци бити брзо ухваћени и предати правди", додаје се.

Истовремено, изражавају најдубље саучешће породицама настрадалих и повређених, грађанима Москве као и целом руском народу, у њиховом болу и великој жалости и позивају на одлучну, координирану борбу против тероризма као глобалне опасности која угрожава све народе света.

image