Србија и Балкан

Скуп испред Генералштаба: НАТО, даље руке од Србије (ВИДЕО)

Неколико стотина грађана окупило се у знак сећања на страдање народа током НАТО агресије
Скуп испред Генералштаба: НАТО, даље руке од Србије (ВИДЕО)© Ј. Марковић

"Моли се Богу и држи се Русије", "Зграда генералштаба – вечни споменик против насиља", "НАТО, даље руке од Србије", само су неке од порука које су послали учесници анти-НАТО скупа одржаног испред зграде Генералштаба који су организовале патриотске организације.

Циљ учесника је да подсете домаћу и светску јавност шта се Србији десило пре 25 година, када је Србија бомбардована, али и да подсете на постојање Резолуције 1244, по којој је Кфор морао да демилитаризује све албанске групе. 

Од власти се тражи поштовање Резолуције према којој на "Косово" треба да се врати 1.000 припадника Војске Србије и поручује се да неће бити дозвољено препуштање Генералштаба Американцима.

Окупљени поручују да су на скуп дошли јер им је скуп "да се не заборави злочин" који је НАТО починио над Србијом пре четврт века.

Душан Радовановић који је учесник протеста каже за РТ Балкан да никада не смемо да заборавимо шта се дешавало 1999. године, као и да је наша дужност, не само када је годишњица, него сваки дан да о томе причамо.

Међу учесницима протеста је историчар и писац Милан Бојић који је поручио да Србија има пријатеље и да више не смемо да дозволимо да нас Запад понижава.

"Вест да Генералштаб предају Американцима је понижавајућа и ја сам дошао да поручим да сам против тога из простог разлога што ако су преци могли да буду поносни и достојанствени можемо и ми. Такође, ако нас западни свет одбацује и понижава, знам да за нас има места у неком другом свету који се гради, у свету који ће бити праведнији и ценити наже жртве", истиче историчар Бојић.

"Овде сам јер сећање и бол не напуштају. Седамдесет осам дана смо овде живели са малом децом, и саосећамо са свима који су страдали широм Србије. Много је разлога зашто смо овде, као што и Русија има много разлога да брани своју земљу од зликовачког НАТО-а", каже Мирјана Радић, једна од учесница скупа.

Учесници скупа на коме су интонирана српска и руска химна, одали су почаст погинулима у терористичком нападу у Москви, с поруком да "када Руси плачу ми плачемо са њима".

image