Србија и Балкан

Без договора у Скупштини, Брнабићева: Спровели смо 54 препоруке ОДИХР-а, бивша власт ниједну

Представник прозападне опозиције Радомир Лазовић поручио је да власт има рок до среде да се изјасни о три услова које су поставили
Без договора у Скупштини, Брнабићева: Спровели смо 54 препоруке ОДИХР-а, бивша власт ниједну© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Председник посланичког клупа Зелено-левог фронта Радомир Лазовић изјавио је данас да није било договора на Колегијуму, на коме се у Скупштини Србије расправљало о примени препорука ОДИХР-а.

Лазовић је, на конференцији за новинаре у холу Скупштини Србије, рекао да је опозиција на Колегијуму изнела три кључна захтева, којима се тражи формирање независне комисије која би извршила ревизију бирачког списка пре нових избора, да јавни сервис буде доступан свим учесницима избора и да београдски избори буду одржани истог дана са локалним.

Лазовић је рекао да су дали рок властима до среде да испуне сва три услове, и поручио да неће пристати на, како је рекао, нову изборну крађу.

Шеф посланичке групе Нови ДСС Милош Јовановић поручио је да је опозиција, без обзира на идеолошке разлике, потпуно једногласна да се морају изборити за фер изборне услове.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да је Србија од 2019. до 2023. године имплементирала 54 препоруке ОДИХР-а, формирала јединствени бирачки списак који је повезан са централним регистром становништва, а бивша власт која је сада у опозицији није имплементирала ниједну препоруку.

Брнабићева је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије захвалила представницима опозиције који су се, како је рекла, коначно након неколико позива одазвали позиву за данашњи Колегијум на чијем је дневном реду била тема која се односила на побољшање изборних услова и препорука ОДИХР-а.

Она је подсетила да ОДИХР посматра изборе у Србији од 1997. године и да од тада након сваких избора даје препоруке за побољшање изборних услова као у свим земљама где су позвани да посматрају изборе.

"Највећи број људи са којима смо седели су у својој десетогодишњој владавини добијали препоруке ОДИХР-а које их ни најмање нису занимале док су били власт и да на било који начин унапреде изборне услове", рекла је Брнабић и подсетила да тадашња власт није формирала ни јединствени бирачки списак.

Брнабићева је оценила и да је долазак опозиције показатељ зрелости и одговорности за који ће се, како каже, "ухватити" како би се наставио дијалог.

image