Србија и Балкан

БиХ: Банке блокирале рачуне особама са "црне листе" САД, неизвесно да ли ће добити своју зараду

Исплата зарада је планирана за среду или четвртак, али ако средства буду уплаћена на блокирани рачун, банке су дужне да новац врате на рачун Министарства финансија и трезора БиХ
БиХ: Банке блокирале рачуне особама са "црне листе" САД, неизвесно да ли ће добити своју зарадуwww.globallookpress.com © Bernd Feil/M.i.S. via www.imago

Oсобама са "црне листе" САД банке у Федерацији БиХ су по аутоматизму блокирале рачуне, па је комплетна структура појединаца, привредних и других субјеката који су се нашли на њиховом удару, под теретом америчких санкција и сада је неизвесно да ли ће они са "црне листе" запослени у институцијама на свим нивоима власти, добити своју следећу плату, пише сарајевски "Аваз". 

Осим српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић, плате из буџета институција БиХ очекују и дојучерашњи саветник, а тренутни конзул БиХ у Ријеци Милан Тегелтија, председавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Маринко Чавара, државне тужитељице Диана Кајмаковић и Гордана Тадић.

Из Министарства финансија и трезора БиХ, пише портал, нису знали да одговоре да ли ће им њихова примања заиста бити исплаћена, а исто важи и за оне који су у пензији, попут Османа Мехмедагића, бившег шефа Сигурносно-обавештајне агенције БиХ.

Исплата зарада је планирана за среду или четвртак, а за "Аваз" су појаснили да је исплата планирана на основу података који су похрањени у систему и биће уплаћене на рачуне запослених. Ако она буду дозначена на већ блокирани рачун и банке не буду вршиле исплате према корисницима, дужне су да новац врате на рачун Министарства финансија и трезора БиХ.

У Министарству финансија БиХ сматрају да се ради о односу клијента и банке, који с овом институцијом нема никакве везе, па зато не знају на који начин и када овај проблем може бити превазиђен.

Портал подсећа да су банке у Федерацији БиХ по аутоматизму блокирале рачуне особама са америчке "црне листе", а они су, кажу, то покушали да реше отварањем рачуна у банкама у Републици Српској, али су и тамо одбијени.

Чавара је недавно тим поводом писао недавно председавајућој Савета министара БиХ Борјани Кришто и министрима финансија и правде Срђану Амиџићу и Давору Бунози, жалећи се да су му угрожена основна радничка и људска права. Навео је да је до уврштавања на "црну листу" САД, плату примао преко рачуна отвореног код Адико банке, али му је она отказала сарадњу.

Потом је отворио рачун код Нове банке, али му је недавно и из ове банке поручено да желе да затворе његов рачун.

Цвијановић је поводом затварање рачуна у банкама лицима која су на листи санкционисаних од САД изјавила да је то ствар силе и иживљавања јер, према правилима УН, чак и они који су санкционисани увек имају право на егзистенцију, а један од видова да остварите то право јесте да примате своју плату.

Миленко Крајишник, је, говорећи о санкцијама и блокадама рачуна појединих лица од стране америчке амбасаде у БиХ, рекао да још нема званичних информација од органа о којим санкцијама је реч и које су последице.

image
VV inauguration
banner