Србија и Балкан

Петковић: Сарадња Србије и Кине на високом нивоу захваљујући Вучићу и Сију

Члан Председништва СНС Петар Петковић се делегацији Комунистичке партије Кине и представницима амбасаде НР Кине посебно захвалио на принципијелном ставу Кине о најважнијем националном питању Србије, питању КиМ и подршци у међународним организацијама, посебно у Савету безбедности УН
Петковић: Сарадња Србије и Кине на високом нивоу захваљујући Вучићу и Сију© TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SNS

Члан Председништва Српске напредне странке Петар Петковић састао се данас у централи странке са делегацијом Комунистичке партије Кине и представницима амбасаде Народне Републике Кине у Београду.

Како је навео у саопштењу, Петковић је захвалио саговорницима на посети и истакао да је сарадња две партије, али и државе Србије и Народне Републике Кине на изузетно високом нивоу захваљујући одличним односима председника Сија и председника Вучића.

"Председник Вучић и председник Си су унапредили сарадњу између СНС и КПК, што је снажно наставио и председник СНС Милош Вучевић, а као део те сарадње и делегација Српске напредне странке боравила је у посети Народној Републици Кини. Заиста нам је била част да се уверимо у напредак Кине, као и у плодотворне потенцијале за нашу даљу сарадњу. Нама су од изузетног значаја инвестиције које долазе из Кине, јер то подстиче и додатни раст наше економије", истакао је Петковић.

Он је гостима посебно захвалио на принципијелном ставу Кине о најважнијем националном питању Србије, питању Косова и Метохије и подршци у међународним организацијама, посебно у Савету безбедности Уједињених нација.

"Као што Народна Република Кина подржава територијални интегритет и суверенитет Србије и наша земља чврсто подржава политику једне Кине. Кина никада није имала дупле стандарде и ми смо од наших кинеских пријатеља одувек имали само искрену и снажну подршку и разумевање. Режим у Приштини као што знате не прихвата нити пристаје на компромис који је срж сваког дијалога, а томе у прилог сведочи и одбијање већ 4.000 дана да формирају ЗСО. Уместо тога, Срби на Косову и Метохији свакодневно пролазе кроз сваковрсно физичко и институционално насиље", оценио је Петковић и пренео да наше две државе повезује и чврста опредељеност политици мира као једином путу за решавање свих конфликата.

На крају разговора Петковић је нагласио да ће представници Комунистичке партије Кине увек у Српској напредној странци имати искрене и одане пријатеље и да ће заједничким стремљењем напредовати на пољу сарадње, наводи се у саопштењу.

"Трудићемо се и у будућности, чувајући нашу суверену и слободарску политику, да унапредимо сарадњу са Народном Републиком Кином. Никада нећемо одустати од сарадње са нашим искреним пријатељима, а Народна Република Кина и председник Си то свакако јесу и то ће бити подстрек за даље унапређење челичног пријатељства између Србије и НР Кине ", закључио је Петковић.

На крају састанка договорено је и да се у наредном периоду интензивира међупартијска сарадња између СНС и КПК.

image