Србија и Балкан

Вучић о честитки Путину: Нисам ничији слуга, понашам се као председник независне земље

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће наставити да ради свој посао, увек штитећи интересе државе
Вучић о честитки Путину: Нисам ничији слуга, понашам се као председник независне земље© AP Photo/Virginia Mayo

Честитаћу коме ја хоћу, у најбољем интересу Републике Србије, и увек штитећи интересе државе, овако је одговорио председник Александар Вучић на констатацију новинара да су му многи замерили што је честитао руском председнику Владимиру Путину победу на изборима у Русији. 

"Ја сам председник Републике Србије и понашам се у складу са нормама међународног јавног права, поштујући друге земље", истакао је председник Вучић. 

Он је додао да је то његов посао и да ће наставити да ради.

"Ја нисам било чији слуга. Волим своју земљу највише на свету и понашам се као самостални председник независне земље, која доноси одлуке у свом најбољем интересу и интересу својих грађана", поручио је Вучић.

Подсетимо, председник Републике Србије Александар Вучић састао се у уторак у Београду са амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком и том приликом уручио писмо за председника Руске Федерације Путина у којем је, поред честитки за изборну победу, објаснио тежину ситуације са којом се српски народ на Косову и Метохији суочава.

Ни Бела кућа, ни лидери Европске уније Путину нису честитали на изборној победи на недавно одржаним председничким изборима.

За разлику од њих то су учинили председник Кине Си Ђинпинг, премијер Индије Нарендра Моди, принц-престолонаследник Саудијске Арабије Мухамед бин Салман, председник Републике Српске Милорад Додик и низ других светских лидера.

Међу чланицама НАТО-а, једино је турски председник Реџеп Тајип Ердоган Путину честитао изборну победу у току разговора који су јуче по подне водили телефоном.

На изборима у Русији, који су одржани од 15. до 18. марта Путин је освојио 87,28 одсто гласова на основу 100 одсто обрађених гласачких листића.

image